Het snoeien van bramen (Rubus fruticosus)

Opvallend vaak krijgen wij de vraag hoe bramen gesnoeid moeten worden. Dit komt waarschijnlijk omdat onze bedrijfsnaam Braam Tuinen is. Zoekmachines verwijzen u dan naar onze site. Wij zijn een hoveniersbedrijf, dus de hoogste tijd om wat meer over de braam te vertellen.

De braam is hoofdzakelijk met vier rassen in de handel verkrijgbaar, namelijk de Black Satin, de Himalaya, de Thornfree en de Thornless Evergreen. De eerste is een ras met een lange oogsttijd. De grote vruchten bevatten veel sap en smaken goed. De vruchten zijn kwetsbaar en kneuzen snel. De Himalaya is een vroeg ras, sappig, friszoet, maar heel erg kwetsbaar. De Thornfree is een stekelloos ras. De vruchten zijn laat rijp, sappig, goed van smaak met een duidelijk aroma. De vruchten zijn stevig en heel geschikt voor verse consumptie. De laatste is de Thornless Evergreen. Deze heeft grote, stevige vruchten. Ze zijn minder sappig en minder aromatisch dan de andere rassen.

Bramen dragen op zijtakken aan de stengels van vorig jaar. Het snoeien is daarom vrij eenvoudig. Jaarlijks kunnen de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten weer aangebonden. Een enkele keer is er een jaar dat de braam weinig nieuwe scheuten maakt. Als dit gebeurt dan kunt u gezonde stengels nog een jaar aanhouden, waarbij dan wel de aanwezige zijtakken op ongeveer 2,5 cm terug gesnoeid moeten worden.

Nieuwe bramen moeten op een onderlinge afstand van minimaal 3,5 meter worden aangeplant. De jonge scheuten die verschijnen, kunt u het beste regelmatig aanbinden langs draden die gespannen zijn tussen enkele palen. De onderlinge afstand van de draden is ongeveer 20 tot 25 centimeter. Van het begin af aan moet u de bramen de baas blijven. Wanneer het aanbinden niet regelmatig gebeurt, dan gaan de jonge scheuten vrij rond zwerven en waar mogelijk opnieuw vastwortelen. Er ontstaat dan snel een stekelige wirwar wat lijkt op het schuilhol van het stripfiguur Broer Konijn. Knip aan het eind van het groeiseizoen de toppen van de aangebonden scheuten weg. Het volgende jaar vormen zich snel zijtakken die gaan bloeien en waar de vruchten aankomen. Tegelijk ontstaan er nieuwe grondscheuten die weer gelijk aangebonden moeten worden. Wanneer u nu het ene jaar de takken linksom aanbindt en het jaar daarop de takken rechtsom, dan zitten de vruchtdragende scheuten en de nieuwe scheuten elkaar niet in de weg. Een ander mogelijkheid is om het ene jaar de takken aan de onderste helft van de draden aan te binden en het daarop volgende jaar de nieuwe scheuten langs de bovenste helft van de draden. Na het dragen snoeit u de oude takken helemaal weg en u snoeit ook weer de groeitop van de nieuwe scheuten. Verder snoeien bestaat uit het elk jaar wegnemen van het afgedragen hout en het vervangen ervan door nieuwe scheuten.