Moeilijke tuinvorm

De basis van deze tuin hebben we in 1997 ontworpen en aangelegd. Later is het huis verbouwd en dit heeft tot gevolg gehad dat de tuin voor een groot gedeelte weer opnieuw ingericht moest worden. Bouwactiviteiten zijn vaak funest voor een tuin. De tuin wordt dan vaak een lange tijd als opslagplaats gebruikt van bouw- en sloopmaterialen. Daarnaast dient de tuin dan vaak als werkplaats. Kortom, na een verbouwing is de tuin ook vaak aan een renovatie toe.

De woning heeft een uitbouw van 3 meter diep gekregen en de garage is omgebouwd tot kantoorruimte. Om de ingeleverde opslagruimte van de oorspronkelijke garage te compenseren was de wens om in de tuin een houten berging te bouwen. Door de uitbouw van het huis en de nieuwe berging kon het oorspronkelijke plan niet zonder meer gebruikt worden en daarom is eerst weer een nieuw ontwerp gemaakt.
In 1997 is als basisvorm voor de tuin de zeshoek gekozen. De vormgeving van de tuin bestaat uit een aaneenschakeling van zeshoeken van verschillende afmetingen en materialen.
Deze basisvorm is nu weer gebruikt. Het gebruik van de zeshoek is de moeilijkste tuinvorm om een rustig en evenwichtig geheel te creëren. Vanuit elke plaats in de tuin is er zicht op een lijnenspel wat moet kloppen. Als ergens een zeshoek niet goed van vorm is, dan valt dat direct uit de toon en dit maakt het moeilijk om met deze vorm een tuin in te richten. Wanneer het puzzelen in de ontwerpfase dan eindelijk zover is dat er een mooi geheel is ontstaan, dan moet de tuin met deze vormen nog aangelegd worden. Dat vraagt veel meetwerk met een uiterste precisie. Soms heeft het verschuiven van een lijn met een paar centimeter al tot gevolg dat je in de tuin zit en het gevoel hebt dat er iets niet klopt. De bestrating, het gazon, een vijver.... in elk onderdeel moet de zeshoek weer uiterst precies aangebracht worden. Dit zorgt ervoor dat de aanleg veel tijd vergt. Maar wanneer de tuin klaar is, is er ook werkelijk een mooi geheel ontstaan waar je volop van kunt genieten. Het maakt dan niet uit of je aan de keukentafel zit, op de vlonder bij de vijver staat, op het terras bij de berging of op het gazon zit midden in de tuin. Vanuit elke plaats heb je een mysterieus en boeiend uitzicht op de tuin.

Iemand die de beschikking heeft over een microscoop en daarmee verschillende kleine details uit de natuur bekijkt zal tot de ontdekking komen dat bijna alles in de natuur is opgebouwd uit zeshoeken. Een heel bijenvolk maakt moeiteloos een honingraat met deze vorm. De ogen van een insect bestaat uit een raster van zeshoeken. De celstructuur van bijna alle planten heeft ook de vorm van een zeshoek. Een aaneenschakeling van deze zeshoekige cellen geeft telkens weer een andere plantenvorm en de structuur van de zeshoek zorgt voor een sterk geheel.