Uw tuin in de maand april

April.... de planten tooien zich in het groen, ook een vleugje kou kan de feestelijke uitbundigheid van de lente niet deren. Lekker aan de slag, alles een frisse beurt, heerlijk om weer wat in de tuin te doen.

De vaste planten lopen uit, u kunt nu vaste planten verplanten of nieuwe soorten aanplanten. Is het groen nog maar minimaal zichtbaar dan is het goed om een markering bij de plant te zetten zodat deze niet per ongeluk afgeschoffeld wordt. Voor extra bloei kunnen er eenjarigen tussen de planten gezaaid worden. Op deze manier wordt de bloeiperiode verlengd in de borders. Voor een goed advies voor het inplanten van borders kunt u bij Braam Tuinen terecht.

U kunt nu ook zomerbollen aanplanten. Er zijn hier ook veel soorten in. Heel bekent zijn de Dahlia's. tegenwoordig ook weer populair in de tuin. Ze zijn er van heel klein tot heel groot. Prachtig zijn ook de Abesijnse gladiool (Acidanthera), de Canna en de tuinananas(Eucomis). Ze geven een mooi accent tussen de winterharde beplanting.

Vanaf half april kunnen de vorstgevoelige planten gesnoeid worden. Ze kunnen gesnoeid worden als in het hart van de plant de nieuwe uitlopers zichtbaar zijn. Is het al vroeg warm dan lopen de planten ook vroeg uit, dit geeft niet, wacht geduldig tot half april want een flinke nachtvorst kan fataal zijn voor een past gesnoeide vorstgevoelige plant. Ook in mei kunnen deze planten nog gesnoeid worden maar dan bloeien ze wel later.

Halfheesters zoals de lavendel worden in april/mei flink teruggesnoeid om verhouten van de plant tegen te gaan. Door rigoureus te snoeien wordt de levensduur van deze planten enorm verlengd.

Perkplanten en kuipplanten worden in april weer aangeboden, maar tot ijsheiligen (half mei) kan er nachtvorst voorkomen. Wilt u geen risico lopen, wacht dan tot half mei.