Uw tuin in de maand augustus

De maand waarin veel mensen weer terugkomen van vakantie en nog heerlijk nagenieten van de opgedane ervaringen. Met op het terras het favoriete drankje van de vakantie met de bijpassende hapjes.

Het wordt 's avonds alweer een stuk vroeger donker. Aan de plantengroei is dit ook duidelijk waar te nemen. De explosieve groei is er uit. De vaste planten niet meer kort terug knippen, de planten worden nu niet meer bossig. Plantgoed bestemd voor de groententuin zal zich niet meer volledig ontwikkelen wanneer deze nu nog worden aangeplant. Het ene soort blijft klein waardoor de oogst matig is. Van andere soorten zal de bloem niet meer ontwikkelen en daarom geen oogst meer geven.

Is uw gazon na de eerste maaibeurt erg lelijk na uw vakantie bijvoorbeeld doordat het gras erg lang is geworden door dat er enkele weken niet is gemaaid. Bemest het gazon niet direct want het gazon hersteld zich weer spoedig. Hebt u een biologische meststof gebruikt in het voorjaar dan is er nog wel mest aanwezig in de grond. Gaat u nu nogmaals mesten dan volgt er een groeiexplosie en blijft u maaien.

Bent u van vakantie teruggekomen en de tuin is grotendeels uitgebloeid en de potten verdroogd. Dan kunt u de potten of de gaten in de tuin opvullen met eenjarigen. Deze zijn nog steeds te koop in de tuincentra.

Bij de druiven mag het overtollige blad weggeknipt worden. Aan elke rank (zijtak) mogen maximaal twee druiventrossen zich ontwikkelen. Laat u aan een rank meerdere trossen rijp worden, dan zullen de bessen te klein blijven en niet zoet genoeg worden. Elke druiventros heeft zeven grote bladeren nodig om voldoende suikers te kunnen vormen. Bij twee trossen aan een rank kunt u na 14 a 15 grote en gezonde bladeren de rest van de rank weg knippen. De energie gaat nu meer in de ontwikkeling van de druiventros zitten. Ook eventuele 'dieven' in de bladoksels wegnemen.