Creatief met bloembollen

Voor de eerste bloei in het voorjaar zijn bloembollen geliefde planten. Als de zon weer iets meer kracht krijgt eind januari zie je plotseling groene sprieten boven de grond komen. Als er geen vorstperiode komt verschijnen dan al snel bloemen. Bij vorst zie je dat de groene sprieten weer verdwenen zijn, wachtend op betere tijden.

Met bloembollen kunnen door de manier van poten speciale effecten bereikt worden. Ze hoeven niet in groepjes of rijen gepoot te worden, maar lenen zich uitstekend om de tuin in het voorjaar van een kleurig kunstwerk te voorzien. Een kunstwerk voor enkele weken, dan rest het groene blad dat nodig is voor een mooie bloei volgend jaar.

Voor de Protestantse Gemeente Smilde hebben we op deze manier het logo met bollen aangebracht in het gazon bij de kerk. Het logo bestaat uit een duif en een kruis. De duif hebben we uitbeelden met witte grootbloemige krokussen (Crocus 'Jeanne d'Arc'). Het kruis hebben we aangebracht met paarse grootbloemige krokussen (Crocus 'Remembrance'). Het gazon waarin de krokussen zijn aangebracht ligt tussen hoge bomen. De bollen bloeien voor de bomen in het blad komen en geven dan hun kleur. Bloembollen zijn daarom ook heel geschikt om op plaatsen te gebruiken waar het in het voorjaar nog kaal is. Tussen heesters en vaste planten die laat uitlopen geven bloembollen in het vroege voorjaar hun kleur. Na de bloei wordt het blad wat soms als lelijk wordt ervaren afgedekt door het blad van de heesters of vaste planten.

Na de bloei blijft alleen het groene loof over van de plant. De bol is in dat stadium bezig reservevoedsel op te slaan in de bol om volgend seizoen weer opnieuw in bloei te kunnen komen. Wanneer dit loof te vroeg verwijderd wordt, dan zal de bol te weinig kracht hebben om volgend seizoen weer volop te gaan bloeien. Het zal dan alleen maar loof gaan vormen om toch weer nieuwe krachten op te doen. Gebeurt dit een aantal jaren achter elkaar, dan verdwijnt de bol in zijn geheel. Als het loof afgestorven is mag op die plaats het gazon dus pas weer gemaaid worden. Gebruik om die reden dan ook alleen maar vroeg bloeiende bollen, zoals het sneeuwklokje, blauwe druifjes of krokussen. De narcis is een bol waar het loof later van af sterft en is voor dit doel minder geschikt. Wees creatief met bloembollen in het najaar dan kunt u genieten van een mooi kunstwerk in het voorjaar.