Uw tuin in de maand december

December.... de dagen kort en guur, lekker binnen zitten bij het haardvuur.

Er zijn enkele bomen en struiken die in deze periode gesnoeid behoren te worden. Omdat halverwege januari de sapstroom weer opgang komt voor het komende groeiseizoen. Als u deze boom of struik snoeit als de sapstroom weer op gang is gekomen dan gaat de boom "bloeden". Uit de snoeiwonden komen druppels vocht. In erge gevallen kunnen plassen onder de boom ontstaan. De boom of struik heeft hier veel onder te leiden en kan er zelfs dood aan gaan. Bomen en struiken waar de sapstroom al vroeg weer op gang komt zijn: esdoorn, walnoot, haagbeuk (niet de gewone beuk), berk en de druif.
Mocht de plant bij het snoeien toch gaan bloeden dan kan een deel van de wortels doorgestoken worden. De opname van de plant verminderd hierdoor waardoor het bloeden afneemt. Deze maatregelen hebben alleen zin bij jonge bomen en struiken. Een ouder exemplaar zal er wel onder te leiden hebben maar meestal niet afsterven.

Hebt u vorstgevoelige planten in de tuin staan dan zijn maatregelen nodig om de plant tegen bevriezing te beschermen. Kuipplanten kunt u bij vorst binnenzetten, maar planten die in de tuin staan hebben een winterdek nodig. Wat is de juiste methode om de plant tegen vorst te beschermen? Allerbelangrijkst is het juiste moment. Bij vorst worden de planten afgedekt, het liefst met natuurlijke materialen zoals blad, stro en dennentakken. Komt er na de vorstperiode warm winterweer dan kan de bedekking er het beste weer afgehaald worden. Door de afdekking loopt de temperatuur op en kan de plant uit gaan lopen. De plant gaat dan gemakkelijk rotten door het vocht en de warmte. Bij het gebruik van plastic als afdekmiddel zal dit nog veel sterker spelen. Een beetje nachtvorst is voor de meeste planten niet erg. Alleen planten die totaal geen vorst verdragen, dus eigenlijk kuipplanten zijn zullen dit niet overleven.

Zolang er geen vorst is kan er geplant worden. Bomen, bladverliezende struiken en bosplantsoen kunnen ook in deze tijd van het jaar geplant worden.

Een vijver met een waterdiepte minder dan 80 cm kan bij een langdurige vorstperiode totaal bevriezen. Hebt u vissen in een ondiepe vijver dan kunnen de vissen in het ijs vast komen te zitten. Ook kunnen de vissen door zuurstofgebrek de winter niet overleven. Bij een ondiepe vijver kunt u de vissen het beste binnen overwinteren. De vissen moeten dan wel geleidelijk aan het temperatuur verschil wennen. Bij een diepere vijver kunt u zuurstofgebrek voorkomen door bij vorst een wak in het ijs te maken voor de gasuitwisseling. Een gat hakken met de bijl of schop is niet verstandig. Het drukverschil wat daardoor ontstaat is slecht voor de vissen. Het is beter om een blik of pannetje te nemen en hier heet water in te gieten totdat er een gat in het ijs gesmolten is. In het gat kan een dichte bos riet of een ijsvrijhouder geplaatst worden zodat het gat open blijft. Het meest ideale moment voor het plaatsen van de bos riet of ijsvrijhouder is net voor de vorstperiode dan vriest deze mee in het ijs en is een gat maken niet nodig.