Uw tuin in de maand februari

Februari.... het lentegevoel begint te kriebelen, verlangen naar het voorjaar. Ook al is het nog koud, de zon krijgt meer kracht, de dagen lengen.

In deze maand is het een geschikte tijd om winterstek te maken. De stek wordt genomen van takken die het afgelopen jaar zijn gegroeid. Er worden takjes geknipt van ongeveer 20 á 25 cm lente (TIP = snoeischaarlengte). Je kunt de stekken nemen van bladverliezende heesters maar ook van groenblijvende heesters. De zachte top moet dan verwijderd worden. De stek kan buiten op een beschutte plaats uit de zon geplant worden. De takjes worden voor de helft in de grond gestoken. De grond kan het beste gemengd worden met scherpzand zodat de grond rul wordt. Het regenwater wordt zo snel afgevoerd zodat de stek minder snel gaat rotten. Het duurt enkele maanden voordat de stek wortels gaat vormen. Laat de stek een jaar staan voordat u deze verplanten gaat. De planten hebben gedurende het groeiseizoen extra water nodig in droge perioden. Geschikte heesters om winterstek van te maken zijn. Kornoelje, Forsythia, Ribes, Wilg (niet een geënt soort), Jasmijn, Aalbes en de Druif.

Bomen, singels en hoge heesterbeplanting kunnen in de winter als het niet vriest gesnoeid worden. In bladerloze toestand kan men goed zien hoe de takken staan en deze snoeien. Er zijn enkele bomen en heesters die na half januari niet meer gesnoeid kunnen worden, dat zijn de esdoorn, walnoot, haagbeuk (niet de gewone beuk), berk en de druif. Van deze planten komt de sapstroom alweer opgang en gaan hierdoor zogenaamd bloeden, de planten verliezen vocht uit de snoeiwonden.

In deze maand kan het al mooi weer zijn, net voorjaar. Bij goede weersomstandigheden kunt u gerust veranderingen in de tuin doorvoeren. In het voorjaar als de temperatuur weer aangenaam is kunt u al van de aanpassingen genieten. Bomen en struiken kunnen geplant worden zolang ze maar niet vorstgevoelig zijn. Bestrating kan gelegd worden zolang het maar niet te nat is. Bij een te nat zandbed gaat de bestrating nazakken. Schuttingen en pergola's kunnen zonder problemen nu geplaatst worden. Voor deze werkzaamheden geldt: gedaan is gedaan!

Wilt u een tuinontwerp laten maken voor uw tuin dan is het goed om nu een afspraak te maken met een hoveniersbedrijf. Voor de wensen doorgesproken zijn en het ontwerp klaar is bent u al snel een maand verder en vaak is het dan al heerlijk voorjaarsweer en tijd om aan de slag te gaan. In maart en april is het voor een hoveniersbedrijf ontzettend druk omdat iedereen met de tuin aan de slag wil. Dan wordt de wachttijd aanzienlijk langer.