Uw tuin in de maand april

April.... de planten tooien zich in het groen, ook een vleugje kou kan de feestelijke uitbundigheid van de lente niet deren. Lekker aan de slag, alles een frisse beurt, heerlijk om weer wat in de tuin te doen.

De vaste planten lopen uit. Het is nu tijd om ze te verplanten of nieuwe vaste planten aan te planten. Is het groen nog maar minimaal zichtbaar markeer dan de plant zodat deze niet per ongeluk afgeschoffeld wordt. Voor een goed advies voor het inplanten van borders kunt u bij Braam Tuinen terecht.

Eenjarigen kunnen nu in de volle grond gezaaid worden. Kale plekken in de borders kunnen zo opgevuld worden voor extra bloei. Op deze manier wordt de bloeiperiode verlengd in de borders. Onze hoge favorieten zijn: Cleome, Cosmea, Salvia farinacea en Delphinium (ridderspoor) en onze lage favorieten zijn: Diascia, Bracycome (ganzebloempje) en Verbena

Zomerbollen staan ook mooi in een border. Er zijn hier ook veel soorten in. Heel bekent zijn de Dahlia's. tegenwoordig ook weer populair in de tuin. Ze zijn er van heel klein tot heel groot. Prachtig zijn ook de Abesijnse gladiool (Acidanthera), de Canna en de tuinananas(Eucomis). Ze geven een mooi accent tussen de winterharde beplanting.

Vorstgevoelige struiken kunnen vanaf half april gesnoeid worden. Is het al vroeg warm dan lopen de planten ook vroeg uit, dit geeft niet, wacht geduldig tot half april want een flinke nachtvorst kan fataal zijn voor een past gesnoeide vorstgevoelige plant. Ook in mei kunnen deze planten nog gesnoeid worden maar dan bloeien ze wel later.

Lavendel kan in april/mei flink teruggesnoeid om verhouten van de plant tegen te gaan. Als in het hart van de plant de jonge uitlopers zichtbaar zijn kunnen de oude takken zover teruggesnoeid worden. Door rigoureus te snoeien wordt de levensduur van deze planten enorm verlengd. Deze snoei wordt ook gedaan bij Teucrium, Helianthemum en Santolina.

Perkplanten en kuipplanten worden in april weer aangeboden, maar tot ijsheiligen (half mei) kan er nachtvorst voorkomen. Wilt u geen risico lopen, wacht dan tot half mei.