Uw tuin in de maand augustus

Weer terug gekomen van vakantie en nog heerlijk nagenieten van de opgedane ervaringen. Met op het terras het favoriete vakantiedrankje met bijpassende hapjes.

De plantengroei neemt af want de dagen worden steeds korter. De vaste planten niet meer kort terug knippen, de planten groeien niet meer uit tot mooie planten. 

In de groentetuin kan nog steeds geoogst worden. Plantgoed van kool en prei zal zich niet meer volledig ontwikkelen wanneer deze nu nog worden aangeplant. Een goede oogst zal er niet meer van komen. Op de plaatsen waar de groente geoogst is kan een groenbemester gezaaid worden zoals winterrogge, gele mosterd of Phacelia (bijenvoer) De grond blijft bedekt en houd zo onkruid tegen en als de planten ondergespit worden levert dat voeding voor de grond. Dat is mooi voor het volgende jaar.

Is na uw vakantie het gazon lelijk, bijvoorbeeld doordat het gras erg lang is geworden door dat er enkele weken niet is gemaaid. Bemest het gazon niet direct want het gazon hersteld zich weer spoedig. Hebt u een biologische meststof gebruikt in het voorjaar dan is er nog wel mest aanwezig in de grond. Gaat u nu nogmaals mesten dan volgt er een groeiexplosie en blijft u maaien. 

Is de tuin grotendeels uitgebloeid na uw vakantie en de potten verdroogd. Dan kunt u de potten of de gaten in de tuin opvullen met eenjarigen. Deze zijn nog steeds te koop in de tuincentra. U kunt dan nog lange tijd genieten van deze planten vanaf het terras of vanuit uw woning.

Bij de druiven mag het overtollige blad weggeknipt worden. Aan elke rank (zijtak) mogen zich maximaal twee druiventrossen ontwikkelen. Laat u aan een rank meerdere trossen rijp worden, dan zullen de bessen te klein blijven en niet lekker zoet. Elke druiventros heeft zeven grote bladeren nodig om voldoende suikers te kunnen vormen. Bij twee trossen aan een rank kunt u na 14 a 15 grote en gezonde bladeren de rest van de rank weg knippen. De energie gaat nu meer in de ontwikkeling van de druiventros zitten. Ook eventuele 'dieven' in de bladoksels wegnemen.