Uw tuin in de maand december

December.... de dagen kort en guur, lekker binnen zitten bij het haardvuur.

Bomen en struiken die nu gesnoeid moeten worden omdat halverwege januari de sapstroom weer opgang komt voor het komende groeiseizoen. Wordt de boom te laat gesnoeid dan gaat de boom "bloeden". Uit de snoeiwonden komen druppels vocht. In erge gevallen kunnen plassen onder de boom ontstaan. De boom of struik heeft hier veel onder te leiden en kan er zelfs dood aan gaan. Bomen en struiken waar de sapstroom al vroeg weer op gang komt zijn: esdoorn, walnoot, haagbeuk (niet de gewone beuk), berk en de druif.
Mocht de plant bij het snoeien toch gaan bloeden dan kan een deel van de wortels doorgestoken worden. De opname van de plant verminderd hierdoor waardoor het bloeden afneemt. Deze maatregelen hebben alleen zin bij jonge bomen en struiken. Een ouder exemplaar zal er wel onder te leiden hebben maar meestal niet afsterven.

Blad ruimen, vooral het gazon vrij maken van blad om lelijke plekken in het gazon te voorkomen. In de borders mag het blad blijven liggen tot het voorjaar. Blad wat langzaam verteerd zoals eikenblad en beukenblad wel opruimen tussen de vaste planten.

Vorstgevoelige planten afdekken bij strenge vorst. Kuipplanten kunt u bij vorst binnenzetten, maar vorstgevoelige planten afdekken als het overdag ook blijft vriezen. Een nachtvorstje is niet erg. Afdekken het liefst met natuurlijke materialen zoals blad, stro en dennentakken. Loopt de temperatuur op dan de afdekking eraf halen anders kan de plant uit gaan lopen of gemakkelijk rotten door het vocht en de warmte. Bij het gebruik van plastic als afdekmiddel zal dit nog veel sterker spelen. 

Zolang er geen vorst is kan er geplant worden. Bomen, bladverliezende struiken en bosplantsoen kunnen ook in deze tijd van het jaar geplant worden.

Een vijver met een waterdiepte minder dan 80 cm kan bij een langdurige vorstperiode totaal bevriezen. Hebt u vissen in een ondiepe vijver dan kunnen de vissen in het ijs vast komen te zitten. Ook kunnen de vissen door zuurstofgebrek de winter niet overleven, dit kunt u voorkomen door bij vorst een wak in het ijs te maken voor de gasuitwisseling. Een gat hakken met de bijl of schop is niet verstandig. Het drukverschil wat daardoor ontstaat is slecht voor de vissen. Het is beter om een blik of pannetje te nemen en hier heet water in te gieten totdat er een gat in het ijs gesmolten is. In het gat kan een dichte bos riet of een ijsvrijhouder geplaatst worden zodat het gat open blijft. Het meest ideale moment voor het plaatsen van de bos riet of ijsvrijhouder is net voor de vorstperiode dan vriest deze mee in het ijs en is een gat maken niet nodig.

Bloeiende struiken en bomen: Mahonia, Viburnum bod. Dawn (sneeuwbal) en Prunus sub. Autumnalis (sierkers) ook planten met bessen zijn mooi. Bij gunstig weer bloeien sommige rozensoorten tot de vorst.