Uw tuin in de maand februari

Februari.... het lentegevoel begint te kriebelen, verlangen naar het voorjaar. Ook al is het nog koud, de zon krijgt meer kracht, de dagen lengen.

Tijd voor een tuinontwerp Het voorjaar lijkt misschien nog ver weg maar voor een nieuw plan ontwikkeld en doorgesproken is dan staat de lente voor de deur. U kunt dan meteen aan de slag om de tuin aan uw wensen te voldoen en er van te genieten. Hoveniersbedrijven hebben het tegenwoordig zo druk dat het maanden tot een jaar kan duren voor dat de hovenier het kan aanleggen.

Winterstek eenvoudig zelf maken. De stek wordt genomen van takken die het afgelopen jaar zijn gegroeid. De stek krijgt een lengte van ongeveer 20 á 25 cm lengte, de zachte top wordt verwijderd. De stek wordt buiten op een beschutte plaats uit de zon in de grond gestoken. De stek wordt voor de helft in de grond geduwd. Vermengd de grond met scherpzand zodat het rul is en water snel afvoert. Het duurt enkele maanden voordat de stek wortels gaat vormen. Verplant de stek in de herfst of het volgend voorjaar. Geschikte heesters om winterstek van te maken zijn. Kornoelje, Forsythia, Ribes, Wilg (niet een geënt soort), Jasmijn, Aalbes en de Druif. 

Bomen, singels en stuiken snoeien zolang het niet vriest. Zie ook: de tuin in januari.

Aan het werk in de tuin. Verplanten, werken met hout en het maken van een terras kan ook deze maand bij open weer. Nooit werken op een hele natte grond dit geeft een slecht resultaat.

Bloei in februari: bollen zoals de winterakoniet, sneeuwklokje of krokus. De Hamamelis- toverhazelaar, Prunus sub. Autumnalis- winterbloeiende sierkers en de Viburnum bod. Dawn- winterbloeiende sneeuwbal en winterheide.