Uw tuin in de maand juni

In juni is de tuin een groot kleurenfeest. Veel bloemen bloeien nu uitbundig, geniet ervan. Neem plaats op je terras, al het werk in de tuin is niet voor niets geweest.

Juni is de bloeimaand bij uitstek. Heel veel planten in uw tuin, maar ook in de natuur laten hun bloemenpracht zien. Van de eerste vroege bloeiers kunnen de uitgebloeide bloemen al weer verwijderd worden. De plant hoeft dan geen energie te steken in de zaadontwikkeling. Hierdoor blijft de plant mooier en sommige soorten kunnen zelfs voor een tweede keer gaan bloeien. Andere planten kunnen zich gemakkelijk uitzaaien. Het op tijd verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt ook dat de plant zich niet spontaan door de hele tuin gaat verspreiden.

De hagen kunnen geknipt worden na de langste dag. De eerste groeispurt is dan geweest. Na het knippen blijven ze een lange tijd goed in vorm. Knipt u de hagen te vroeg dan maakt de haag al snel nieuwe scheuten. Enkele weken later moet dan nog een keer de haag knippen. Bij knippen na de langste dag kan de tweede knipbeurt wachten tot half september/ begin oktober.

Knip de haag niet bij felle zonneschijn. De snoeiwond heeft een paar dagen nodig om een kurklaagje te vormen als afsluiting van de snoeiwond. Zolang dit kurklaagje nog niet gevormd is geeft felle zonneschijn op de wond verbrandingsverschijnselen. Na een paar dagen ziet u dan allemaal bruinverbrande topblaadjes. Dit is niet direct schadelijk voor de haag, maar het is wel erg lelijk.

Vogels broeden nog volop of hebben nog jongen in het begin van deze maand. Voor het knippen van hagen of snoeien van struiken of bomen controleren of er nog nestjes aanwezig zijn. De nestjes hebben bescherming nodig tegen de zon of rovers. Ook durven de ouders niet meer bij de nesten te komen als deze verstoord zijn.

Ontbreekt bloei dan kan op open plekken nog perkgoed geplant worden. Er kan gekozen worden om na de zomer, in september een vaste planten border opnieuw in te richten en te kiezen voor planten die in deze periode bloeien.