Uw tuin in de maand maart

Maart.... spitten, zaaien en planten, volop werken in de tuin. Wie nu zijn beste voetje voorzet heeft straks in de zomer grote tuinpret.

Pas nog op voor vorst. Vaak zijn er zachte winters en lopen planten vroeg uit. Vorstgevoelige planten die thuis horen bij de Middellandse zee niet eerder snoeien als april. Een bekend voorbeeld is lavendel en de vlinderstruik.

Plant nu hagen, heesters en bomen. Planten die met kale wortels zoals de hagen en bomen kunnen deze maand nog geplant worden. De planten in pot kunnen bijna het hele jaar de grond in dus nu ook. Met vaste planten die nog niet boven de grond komen nog even wachten. Ze zijn gevoeliger voor nat weer en afschoffelen.

Plant in groepen, dit geeft rust in de tuin en is gemakkelijker in onderhoud. Dit geldt voor heesters en vaste planten. Hier er daar een accent met een hogere struik of boom geeft diepte aan de tuin en de vogels zijn je dankbaar. Zorg voor wintergroene accenten en bloei het hele jaar door. Braam Tuinen kan hierbij helpen met een beplantingsplan.

Bloeiende bolletjes geven het ultra lentegevoel. Ze geven de tuin bij de eerste zonnestralen een fleurig aanzien. Het is nu goed te zien waar u volgend jaar ook bollen wilt hebben staan. Noteer dit nu zodat u in de herfst weet wat u wilt kopen en waar u de bollen wilt planten. Dan kunt u daar volgend voorjaar van genieten.

Laat een ontwerp maken van uw tuin. Dit kan voor de hele tuin maar ook voor een deel van de tuin. We houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen en proberen dit in uw tuin in te passen. Door alles op schaal in te tekenen zal alles in de juiste verhouding zijn. U hebt dan later geen tegenvallend resultaat. Bij het ontwerp maken we een beplantingsplan passend bij uw tuin en met een zolang mogelijke bloeiperiode. Van een goed tuinontwerp hebt u vele jaren plezier.

Zaai nu binnen in bakken. In de warmte kiemt het zaad snel. Let erop dat de grond niet uitdroogt. Eventueel met plastic afdekken maar te vochtig veroorzaakt schimmel. De jonge plantjes verspenen en in potjes planten. Eind april kunnen de plantjes in de tuin geplant worden. Voor groente, kruiden en eenjarige planten is dit een mooie manier om bezig te zijn om straks te genieten in de tuin.

Gras maaien begint vaak alweer in maart. Is uw maaier nog tiptop in orde? Breng uw maaier anders naar de dealer voor onderhoud en messen slijpen. Dit geld ook voor de robotmaaier. Deze mesjes moeten enkele keren per seizoen vervangen worden. Wist u dat een robotmaaier zorgt dat de mollen geen molshopen maken in het gazon. Ze houden niet van de dagelijkse trilling. Ook krijgt mos minder kans door het regelmatig maaien.

Bloeiende planten in maart: Rhododendron praecox, Pieris, Winterheide, Primula's en Pulmonaria (longkruid) Viola odorata (Maarts viooltje), bollen zoals blauwe druifjes en botanische narcissen zoals de bekende Tête-à-Tête.