Uw tuin in de maand mei

Mei.... vogels zingen vrolijk hun lied, lekker buiten zitten, overal kleurig groen, dit is waar je in de donkere wintermaanden naar uit ziet.

De vijver heeft nu aandacht nodig. Na verloop van tijd kan er een modderlaag ontstaan in de vijver. Door deze te verwijderen wordt het water minder troebel en er is minder kans op algengroei. De zuurstofplanten kunnen meteen nagekeken worden en overtollige en slechte planten verwijderen. De vijver kan ook te vol worden met zuurstofplanten.
De bloei van waterlelie's is prachtig maar de meeste soorten groeien snel. Gaat het blad over elkaar heen groeien dan is het tijd om de waterlelie te delen, anders gaat de bloei steeds meer achteruit. Ook de moerasplanten kunnen nu gedeeld en aangevuld worden. Braam Tuinen geeft beplantingsadviezen voor de vijver. 

Er zijn nu volop perkplanten en kuipplanten. Door de lange, uitbundige bloei de hele zomer zijn ze zeer geliefd. En terecht, ze zijn bijvoorbeeld prima te gebruiken op plaatsen waar bloembollen of winterviolen hebben gestaan. De meeste soorten houden van zon, maar ook zijn er soorten die graag schaduw hebben zoals de fuchsia, vlijtig liesje en polygonum. Soorten die ook mooi bloeien in een regenrijke periode zijn de cosmea en het luciferplantje. Ook de soorten die aangeplant worden voor hun mooie blad zijn een verrijking tussen de vaste planten in de tuin of als rustgevend element in bloembakken.

Groente en kruiden kunnen gezaaid of geplant worden. Het is prachtig om groente en kruiden in de tuin te zien groeien en de smaak van eigen verbouwde producten is een stuk smakelijker dan uit de supermarkt!

Onkruid bestrijden kan bijvoorbeeld door een mulchlaag aan te brengen van boomschors of cacaodoppen. Dit kan prima onder struiken of bomen. Een vaste plantenborder hoort helemaal dicht te groeien. Schoffel niet tussen de planten maar trek het onkruid eruit. 

Kijk deze maand kritisch naar de tuin of alles naar wens is. Potplanten kunnen nog prima aangeplant worden als er gezorgd wordt voor water in droge perioden. Een extra terras of een pergola aanbrengen geeft uw tuin net een ander aanzien en plezier.