Uw tuin in de maand november

November.... het blad zweeft door de lucht. 't is echt gebeurt met de zomer, de bomen worden kaler bij elke windzucht.

Deze maand is een uitgelezen plantmaand voor bomen, hagen en struiken. Nu de bladverliezende planten kaal worden kunnen deze goed verplant worden. Als de bladeren hun herfstkleuren vertonen en gaan vallen is de verdamping van water via het blad stopgezet. Bomen en hagen worden vaak met zogenaamde "kale wortels" verplant, ze zijn niet opgekweekt in een pot. Deze worden geplant in de periode dat er geen verdamping is. Plant u deze planten in de herfst dan komen ze in het voorjaar mooier in het blad. Je kunt zien dat de planten zich in het voorjaar al gesetteld hebben. De planten kunnen meteen profiteren van de eerste zonnestralen in het voorjaar.

Bloembollen kunnen nu gepoot worden. In het vroege voorjaar kunt u dan genieten van de uitbundige bloei van de bloembollen. De meeste bollen kunt u laten verwilderen. U poot ze en u hebt er jaren plezier van. Bloembollen die elk voorjaar weer uitbundig bloeien zijn: sneeuwklokjes, botanische krokusjes, sneeuwroem(Chionodoxa), blauwe druifjes en narcissen. Tulpen gaan langzaam achteruit als ze blijven staan. Er ontstaat bodemmoeheid. Tulpen kunnen het beste elk jaar opgerooid worden en in de herfst weer op een andere plaats gezet worden.

Snoeien van bladverliezende struiken en bomen. Bij de kale takken is goed zichtbaar hoe de vorm van de boom of struik is. De takken die niet nodig zijn voor het model van de boom of struik kunnen weggehaald worden. Ook dode of slecht ontwikkelde takken kunnen verwijderd worden. Een open struik of kroon van een boom geeft de minste kans op ziekten en geeft het beste aanzicht. De appelbomen kunnen nu gesnoeid worden. Peren het liefst in februari om loodglans te voorkomen. Voor deze ziekte is de peer gevoelig. De pruimenboom wordt gesnoeid zodra de vruchten eraf zijn.
Let op: alleen struiken die niet vorstgevoelig zijn mogen nu gesnoeid worden.

De kuipplanten die niet tegen vorst kunnen, gaan weer naar binnen. Ze overwinteren op een koele, lichte plaats. De planten kunnen nu iets gesnoeid worden, dan nemen ze minder ruimte in. Kuipplanten die in de winter te warm staan krijgen snel last van ziekten en plagen, zoals luis en schimmels. De plant krijgt spaarzaam water zodat de kluit net niet uitdroogt. In het voorjaar wordt de plant gesnoeid zodat het weer een compacte plant wordt met een goed model.