Uw tuin in de maand oktober

Oktober.... laat zijn gezicht zien. Kans op zonnig mooi weer, maar op nachtvorst bovendien.

Druiven oogsten voor wijn maken. Voor wijn maken blijven de druiven zolang mogelijk hangen. De druiven bevatten dan de meeste suikers. Het tijdstip van oogsten is sterk afhankelijk van het weer. Is de september maand mooi dan kunnen de druiven lang blijven hangen en in oktober geplukt worden. Maar bij een herfstige septembermaand is vanwege de kans op rotte vruchten de oogst eerder.

De bladeren beginnen van de bomen en struiken te vallen. Ligt het blad in de borders niet op een storende plaats dan kan het blad blijven liggen. Het blad verteert en zorgt na verloop van tijd voor een losse, rulle grond. Ook komen de voedingsstoffen in het afgevallen blad weer vrij voor de beplanting. Is het noodzakelijk het blad te ruimen dan kunt een deel van het blad opslaan en gebruiken als afdekmateriaal voor beplanting die vorstgevoelig is. Het afdekken van de planten mag alleen met droog blad en gedurende de vorstperiode .Nat blad wat te lang op een plant ligt kan verrotting veroorzaken.

Hebt u een eikenboom in uw tuin? De eikels zijn heel geschikt als wintervoer voor verschillende dieren. U kunt mensen die voor de hobby dieren houden er blij mee maken.

Wintergroene struiken of coniferen kunnen geplant of verplant worden. Ook planten in pot kunnen zonder veel extra zorg geplant worden. De temperaturen zijn niet meer zo hoog en ook valt er in deze maand meestal genoeg regen. Als u een struik of conifeer verplant met veel blad, houd er dan rekening mee dat het regenwater niet altijd goed bij de kluit kan komen. Bij zonnig weer is een extra watergift dan noodzakelijk.

Zijn er grote struiken of coniferen die op termijn verplant dienen te worden. Dan kunt u nu met de voorbereidingen beginnen. U gaat de plant op ruime afstand rondsteken. U laat hierbij de helft van de wortels intact en de rest steekt u door. De afgestoken wortels gaan komend jaar nieuwe wortels vormen, dicht bij de plant. Volgend jaar in de herfst gaat u de plant rooien. De plant heeft dan voor een groot deel wortels vlak bij de kluit en zal een grote kans hebben om op de nieuwe plaats aan te slaan. Het eerste jaar is een extra watergift in droge perioden noodzakelijk!

Bloeiende planten zijn er ook deze maand: Japanse anemoon, Actaea (zilverkaars), Sedum Herbstfreude, Miscanthus (scherpgras) met de mooi pluimen, Rosa Bonica en Abelia. Maar ook bessen en andere vruchten geven de tuin kleur. Op de foto staat de vrucht van de Cornus kousa ( kornoelje) Maar ook de bessen van de hulst, de Gelderse roos, rozenbottels, vuurdoorn en kardinaalshoed.