Uw tuin in maand september

September.... zon, verplanten, oogsten, kortom lekker bezig zijn.

Vaste planten nu delen of verplanten. De grond is nog warm daardoor zullen de planten snel nieuwe wortels zetten. De planten staan dan voor de winter weer vast en zijn dan minder gevoelig voor de vorst. Wilt u uw vaste plantenborder opnieuw inrichten met de aanwezige planten dan is september de meest geschikte maand.

Een nieuw gazon inzaaien is in deze tijd van het jaar de meest geschikte periode. De grond is door de zomerwarmte lekker op temperatuur. De luchtvochtigheid is meestal hoog en met enige regelmaat valt er wat regen. Het graszaad kan in ideale omstandigheden ontkiemen. Het zal snel wortelschieten en binnen een week ziet u een groene waas verschijnen. De meeste eenjarige onkruidsoorten kiemen in deze periode juist niet. Het gazon kan nu snel een voldoende dichte zode vormen zonder onkruidvervuiling, met als gevolg een egale grasmat.

Veel soorten appels en peren worden deze maand geoogst. Zodra de eerste appels of peren vallen kunt u gaan plukken. Alleen geplukt fruit kunt u een langere tijd bewaren. Het is goed om te weten of het fruit direct gegeten kan worden of dat deze nog moet narijpen. Bewaarfruit komt pas in november of december op smaak. Door bij de aanleg van een boomgaard een gevarieerde rassenkeuze te maken is de oogst vanaf nu tot laat in de winter bruikbaar. Een goede plaats om fruit te bewaren is in de kelder of in een schuur op een donkere koele plaats. Deze plaats moet wel vorstvrij zijn en niet toegankelijk voor muizen.

Deze maand kent twee gezichten; het kan zomer zijn of herfst. In de tweede helft van de maand als het koeler wordt dan kunnen groenblijvende heesters in pot geleverd goed aangeplant worden. Deze kunnen dan vast groeien voor de winter. De verdamping blijft immers bij deze planten doorgaan in de winter. Zo is het mogelijk om in warme perioden 's winters toch vocht op te nemen.