Uw tuin in de maand januari

Januari...een nieuw jaar begint, brengt deze zonnig groeizaam weer? Dan kun je buiten al snel genieten van de eerste bloei fleurig en teer.

De eerste planten gaan weer bloeien zoals het sneeuwklokje, de winterbloeiende kamperfoelie en sierkers. 

Kuipplanten  zoals de laurier, olijf en oleander kunnen wel een beetje nachtvorst verdragen. Maar als het overdag blijft vriezen zet u de planten binnen. Wel koel wegzetten anders worden de planten gevoelig voor ziekten en ongedierte.

Planten afdekken met natuurlijke materialen zoals dennentakken of droogblad als het gaat vriezen. Vorstgevoelige planten zijn o.a. vlinderstruik (Buddleja), Caryopteris, Ceanothus, tijm (Thymus), rozemarijn (Rosmarinus) en sommige soorten lavendel (Lavandula intermedia en stoechas soorten) Als het weer dooi is de bedekking weer verwijderen zodat een plant niet te warm wordt en te vroeg uitloopt. 

De druif kan nog gesnoeid tot half januari. Lichte vorst is geen probleem als u snoeit. Laat een klein stukje boven de knop staan in verband met het invriezen of indrogen. Twijfelt u of de druif nog gesnoeid kan worden, wacht dan tot de druif weer blad heeft en snoei dan rigoureus. Vaak zijn dan de bloemknoppen al zichtbaar, zodat u deze niet per ongeluk wegsnoeit.

Plannen maken voor de tuin voor aanpassingen in de tuin? Denk nu na over nieuwe beplanting of verplanten van planten. Zolang het niet vriest, kan er in de tuin geplant en verplant worden. Vorstgevoelige en groenblijvende planten kunnen beter in maart verplant worden dan slaan de planten sneller aan en kan de verdamping door gaan. Nieuwe bestrating, houtconstructies of een vijver uitgraven kunnen nu voorbereid en bij goed winterweer zelfs gerealiseerd worden. 

Bomen, singels en hoge heesterbeplanting kunnen in de winter als het niet vriest gesnoeid worden. In bladerloze toestand kan men goed zien hoe de takken staan en deze snoeien. Er zijn enkele bomen en heesters die na half januari niet meer gesnoeid kunnen worden , dat zijn de esdoorn, walnoot, haagbeuk (niet de gewone beuk), berk en de druif. Van deze planten komt de sapstroom alweer opgang en gaan hierdoor zogenaamd bloeden, de planten verliezen vocht uit de snoeiwonden.