Uw tuin in de maand januari

Januari...een nieuw jaar begint, brengt deze zonnig groeizaam weer? Dan kun je buiten al snel genieten van de eerste bloei fleurig en teer.

We beleven weer een ouderwetse winter met veel sneeuw. De planten zijn gelukkig nu volledig in de winterrust, daarom zal de schade aan de winterharde planten gering zijn. Er worden steeds meer planten aangeboden uit warme streken die niet bestand zijn tegen strenge vorst. Deze planten kunt u proberen te overwinteren door ze af te dekken bij temperaturen onder nul. Planten zoals de laurier, olijf en oleander kunnen wel een beetje nachtvorst verdragen. Zet u de planten binnen, dan wel koel wegzetten anders worden de planten gevoelig voor ziekten en ongedierte.

Het meeste risico lopen de planten als ze gaan uitlopen en er komt weer plotseling vorst. Er moet dan extra goed opgelet worden en de gevoelige planten afdekken. Planten die goed winterhard zijn beginnen na de vorstperiode weer op nieuw met uitbotten. Het is dan wel mogelijk dat ze wat later uitlopen dan normaal. Dek vorstgevoelige af met natuurlijke materialen zoals dennentakken of zet de planten binnen als dit mogelijk is. De plant behoort binnen wel koel te staan. Vorstgevoelige planten zijn o.a. : vlinderstruik (Buddleja), Caryopteris, Ceanothus, tijm (Thymus), rozemarijn (Rosmarinus) en sommige soorten lavendel (Lavandula intermedia en stoechas soorten)

Hebt u door de sneeuw de druif nog niet gesnoeid doe dit dan zodra het eind van de vorstperiode in zicht is. Lichte vorst is geen probleem als u snoeit. Zorg er dan wel voor dat er nog een zo groot mogelijk stuk van de rank blijft staan boven de knop, in verband met het invriezen of indrogen. Twijfelt u of de druif nog gesnoeid kan worden, wacht dan tot de druif weer blad heeft en snoei dan rigoureus. Vaak zijn dan de bloemknoppen al zichtbaar, zodat u deze niet per ongeluk wegsnoeid.

Deze maand is een goede tijd om plannen te maken voor de tuin. Zijn er nog aanpassingen nodig in de tuin? Is er nieuwe beplanting nodig? Zijn er planten die een andere plaats nodig hebben in de tuin? Bladverliezende planten die niet vorstgevoelig zijn kunnen nu prima verplant worden. Zolang het niet vriest, kan er in de tuin geplant en verplant worden. Groenblijvende planten kunnen beter in maart verplant worden dan slaan de planten sneller aan en kan de verdamping door gaan. Ook veranderingen zoals nieuwe bestrating, houtconstructies of een vijver uitgraven kunnen nu voorbereid en bij goed winterweer zelfs gerealiseerd worden. Als het in het voorjaar weer lekkere temperaturen zijn en u wilt weer in de tuin zitten dan is de tuin weer netjes.

Bomen, singels en hoge heesterbeplanting kunnen in de winter als het niet vriest gesnoeid worden. In bladerloze toestand kan men goed zien hoe de takken staan en deze snoeien. Er zijn enkele bomen en heesters die na half januari niet meer gesnoeid kunnen worden , dat zijn de esdoorn, walnoot, haagbeuk (niet de gewone beuk), berk en de druif. Van deze planten komt de sapstroom alweer opgang en gaan hierdoor zogenaamd bloeden, de planten verliezen vocht uit de snoeiwonden.

In de winterperiode is goed zichtbaar waar zich bij bomen of heesters ongewenste uitlopers of wortelopslag hebben gevormd. Wortelopslag vindt o.a. plaats bij de sering of stamroos. De "wilde" soort loopt weer uit. Als deze scheuten niet verwijderd worden komt zo langzamerhand de onderstam terug in plaats van de geënte soort en dat is niet de bedoeling. Bij geënte boompjes zoals een amandelboompje loopt de stam ook vaak weer uit. Deze scheuten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Als ze jong zijn kun je deze zo met je vingers verwijderen in plaats van te snoeien. Met de hand verwijderde scheuten komen ook minder snel terug.