Uw tuin in de maand juni

Juni is de bloeimaand bij uitstek. Heel veel planten in uw tuin, maar ook in de natuur laten hun bloemenpracht zien. Van de eerste vroege bloeiers kunnen de uitgebloeide bloemen al weer verwijderd worden. De plant hoeft dan geen energie te steken in de zaadontwikkeling. Hierdoor blijft de plant mooier en sommige soorten kunnen zelfs voor een tweede keer gaan bloeien. Andere planten kunnen zich gemakkelijk uitzaaien. Het op tijd verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt ook dat de plant zich niet spontaan door de hele tuin gaat verspreiden.

Vanaf half juni kunnen de hagen ook voor de eerste maal geknipt worden. De eerste groeispurt is dan geweest. Na het knippen van de hagen blijven ze dan ook een lange tijd goed in vorm. Knipt u de hagen te vroeg dan is de eerste groeispurt nog niet afgelopen. Dit heeft als gevolg dat de haag weer snel nieuwe scheuten gaat maken, met als gevolg dat u binnenkort nog een keer de haag moet knippen.

Ook is er een grote kans dat vogels in uw haag een nestje gebouwd hebben. De jongen in deze nestjes zijn eind mei en vroeg in juni nog niet uitgevlogen. Wanneer dan de haag geknipt wordt, dan haalt u de bescherming weg. De jonge vogeltjes komen open en bloot in het felle zonlicht te liggen en de ouders durven niet meer bij het nest te komen om de jongen te voeren, met als gevolg dat ze dood gaan.

Knip de haag ook niet bij felle zonneschijn. De snoeiwond heeft een paar dagen nodig om een kurklaagje te vormen als afsluiting van de snoeiwond. Zolang dit kurklaagje nog niet gevormd is geeft felle zonneschijn op de wond verbrandingsverschijnselen. Na een paar dagen ziet u dan allemaal bruinverbrande topblaadjes. Dit is niet direct schadelijk voor de haag, maar het is wel erg lelijk.