Uw tuin in de maand maart

Maart.... spitten, zaaien en planten, volop werken in de tuin. Wie nu zijn beste voetje voorzet heeft straks in de zomer grote tuinpret.

Door de zachte winter lopen de planten vroeger uit als gebruikelijk. Maar al lijkt de winter ver weg pas op voor vorst. Het kan in maart ook nog flink gaan vriezen 's nachts. Snoei vorstgevoelige planten in april. Het geeft niet als de plant al uit loopt. Als in april gesnoeid wordt is het groeiseizoen nog lang genoeg. Als de plant na het snoeien bevriest is de kans groot dat de plant niet meer uitloopt of het hele seizoen er slecht uitziet.

Het is deze maand weer volop planttijd voor heesters en bomen. Planten die met zogenaamde 'kale wortels' geplant worden kunnen deze maand volop geplant worden maar ook struiken in pot gekweekt zijn weer in een groot assortiment voorradig. Vaste planten kunnen het beste vanaf april aangeplant worden want dan is de plant weer goed zichtbaar boven de grond. Vaste planten die nog niet uitlopen kunnen per ongeluk afgeschoffeld worden. Hierdoor gaan past aangeplante planten nog wel verloren.

Wilt u nieuwe beplanting in de tuin aanplanten. Ga dan voor wat grotere groepen dit geeft rust in de tuin en is gemakkelijker in onderhoud. Dit geldt voor heesters en vaste planten. Natuurlijk zijn er ook de bomen en grote struiken die vaak alleen worden geplant; zoals een bolboompje, een sering en een vlinderstruik. Deze planten staan ook mooi in een border met onderbeplanting. Deze beplanting kan dan het beste rustig gehouden worden door in grote groepen aan te planten. Denk erom als u een border opnieuw inricht dat u planten gebruikt die afwisselend bloeien en zo voor een lange bloeiperiode zorgen.

De eerste bloeiende planten zijn de bolletjes. Ze geven de tuin bij de eerste zonnestralen een fleurig aanzien. Het is nu goed te zien waar u volgend jaar ook bollen wilt hebben staan. Noteer dit nu zodat u in de herfst weet wat u wilt kopen en waar u de bollen wilt planten. Dan kunt u daar volgend voorjaar van genieten.

Het is verleidelijk om als de zon schijnt en het mooi weer is, de planten die nog gesnoeid moeten worden al vast te snoeien. Maar voor vorstgevoelige planten is het echt nog te vroeg. Het kwik kan tot half april 's nachts nog flink zakken, temperaturen van min 8 zijn geen uitzondering in deze tijd van het jaar. Vlinderstruiken, lavendel, Ceanothus en Caryopteris en andere vorstgevoelige planten daarom niet eerder snoeien als half april.

Wilt u een grote verandering aanbrengen in uw tuin of uw tuin helemaal opnieuw inrichten dan is het goed om eerst een ontwerp te laten maken. U kunt uw wensen noteren en dit overleggen met iemand van ons bedrijf. We houden zoveel mogelijk rekening met uw wensen en proberen dit in uw tuin in te passen. Door alles op schaal in te tekenen zal alles in de juiste verhouding zijn. U hebt dan later geen tegenvallend resultaat. Bij het ontwerp maken we een beplantingsplan passend bij uw tuin en met een zolang mogelijke bloeiperiode. Van een goed tuinontwerp hebt u vele jaren plezier.