Uw tuin in de maand mei

Mei.... vogels zingen vrolijk hun lied, lekker buiten zitten, overal kleurig groen, dit is waar je in de donkere wintermaanden naar uit ziet.

De vijver kan nu schoon gemaakt worden. Na verloop van tijd kan er een modderlaag ontstaan in de vijver. Door het verwijderen van deze laag modder wordt dan wordt het water minder troebel . Ook zorgen plantenresten op de bodem voor algengroei. Als de vijver toch leeg gehaald wordt, kijk dan meteen ook naar het vissenbestand, twee vissen per m&sub2; wateroppervlak is het maximum om helder water te houden. Bij meer vissen zorgen de uitwerpselen voor te voedselrijk water wat algengroei geeft. Zuurstofplanten zijn heel belangrijk om het water helder te houden. Afhankelijk van de grootte van de bossen zijn er 2 á 5 bossen per m2 nodig. Zorg voor een gevarieerd zuurstofplanten bestand in de vijver. De bloei van waterlelie's is prachtig, maar de meeste soorten groeien snel. Gaat het blad over elkaar heen groeien dan is het tijd om de waterlelie te delen, anders gaat de bloei steeds meer achteruit. Ook de moerasplanten kunnen nu gedeeld en aangevuld worden. Braam Tuinen geeft beplantingsadviezen voor de vijver en verzorgt het onderhoud, zodat u kunt genieten komend seizoen van uw vijver.

Er zijn nu volop perkplanten en kuipplanten. Door de lange, uitbundige bloei de hele zomer zijn ze zeer geliefd. En terecht, ze zijn bijvoorbeeld prima te gebruiken op plaatsen waar bloembollen of winterviolen hebben gestaan. De meeste soorten houden van zon, maar ook zijn er soorten die graag schaduw hebben zoals de fuchsia, vlijtig liesje en polygonum. Soorten die ook mooi bloeien in een regenrijke periode zijn de cosmea en het luciferplantje. Ook de soorten die aangeplant worden voor hun mooie blad zijn een verrijking tussen de vaste planten in de tuin of als rustgevend element in bloembakken.

Kijk deze maand kritisch naar de tuin of alles naar wens is. Potplanten kunnen nog prima aangeplant worden als er gezorgd wordt voor water in droge perioden. Een extra terras of een pergola aanbrengen geeft uw tuin net een ander aanzien en plezier.

Droomt u van een zwemvijver in uw tuin, dan is dit een goede periode om deze aan te leggen. Het is wel specialisten werk om een goede, heldere zwemvijver te realiseren. Maar in warme perioden lekker zwemmen in eigen tuin is ontspanning ten top. Zwemvijvers aangelegd door Braam Tuinen zijn op deze website te zien bij Projecten