Snoei van een appelboom

wo, 02/27/2019 - 13:48

Februari is een goede maand om een appelboom of peer te snoeien. Een fruitboom mag rigoureus gesnoeid worden. Vaak wordt er veel te weinig gesnoeid. Als de fruitboom enkele jaren oud is onstaan kleine, dikke zijtakjes; de kortloten waar het fruit aan gaat groeien. Bij het snoeien van een boom is daarom goed te zien welke takken gespaard moeten blijven voor de vruchten. De lange, jonge takken mogen voor de helft teruggesnoeid worden. Bij volwassen bomen mogen zelfs de jonge takken helemaal teruggesnoeid worden zodat de boom niet te groot wordt. Bij oudere bomen mag ook een deel van het vruchtdragende hout afgeknipt worden zodat er niet teveel vruchten aankomen. Bij teveel vruchten blijven de vruchten kleiner omdat dit veel energie van de boom vergt. Het is normaal dat er beurtjaren zijn. Er komen dan weinig tot geen vruchten aan de boom. Het verschilt per ras of de boom dit verschijnsel heeft.