Vijver lek

do, 05/18/2017 - 16:32

In de tuin was deze vijver aanwezig bij de aankoop van de woning al vele jaren geleden. We hebben bij deze woning een grote vijver aangelegd met EPDM rubberdoek in de begintijd dat de klant er woonde. Ook is er toen een beekje aangelegd van de aanwezige vijver naar de grote vijver eveneens met rubberdoek. De aanwezige vijver was bekleed met vijverfolie maar in goede staat met helder water. Er is in die tijd besloten om deze goed functionerende vijver met rust te laten.
  

De vijver is nu lek en aan vervanging toe. We hebben de keien uit de rand verwijderd en voorzichtig op de oever gelegd op plaatsen waar het weinig kwaad kon voor de beplanting. Bij het leeghalen was ook goed zichtbaar hoever sommige planten over de vijverrand gegroeid waren. De keien lagen helemaal vast tussen de wortels. Ook is de fontein voorzichtig verwijderd. Het oude folie is in stukken gesneden en verwijderd. Het rubberdoek is in het gat gelegd en voorzien van een laagje water zodat het vast ligt. Dan kunnen zo langzamerhand de plooien zo veel mogelijk glad gestreken worden. Voor de ronding wordt het rubberdoek op enkele plaatsen over elkaar heen gelegd in een grote plooi. De waterlelie wordt terug geplaatst en de zuurstofplanten die schoon gespoeld zijn. Daarna kunnen de keien weer in de rand en de fontein weer opgebouwd worden. De vijver ligt er dan weer als vanouds bij. Doordat er weer voldoende water in de vijver kan stroomt het beekje ook weer. De beplanting die iets plat ligt komt snel genoeg overeind in deze tijd van het jaar.