Een nieuwe tuin bij een nieuwe levensfase.

do, 02/06/2020 - 13:35

Als je jaren in een woning woont, de kinderen groot zijn, dan wil je graag de tuin aanpassen aan de nieuwe levensfase. De tuin hoeft geen speelveld meer te zijn maar het plekje om in de vrije tijd te genieten.

Dat genieten gebeurd op verschillende manieren. Natuurlijk met mooi weer lekker zitten op het terras. Maar van de tuin geniet je ook vanuit de woning en als je bijvoorbeeld via je achterom door je tuin loopt met de boodschappen. Met al die genietmomenten houdt je rekening tijdens het ontwerpen. In deze tuin werd de wind als een minpunt ervaren. Op de plaats waar de wind meestal weg komt is een pergola geplaatst. De klimplanten zullen met hun groeikracht de pergola bedekken en een stukje daar bovenuit steken en de wind daardoor breken. Het terras achterin de tuin is verplaatst en is nu gesitueerd tegenover de pergola en overdekt. Met heet weer of juist iets minder mooi weer kun je nog lekker buiten genieten. De achterzijde van het overdekte terras is dicht zodat daar de containers kunnen staan, ook is het achterom in de tuin zo verscholen. De bestrating is vervangen door iets grotere bestrating. Omdat de tuin vrij klein is hebben we niet gekozen voor groot formaat bestrating. De verschillende legrichting van de bestrating geeft de tuin een speels karakter.

De tuin heeft door het gazon en de uitgekiende borders toch een groene uitstraling ook al is de tuin niet groot en is er ook veel verharding voor de terrassen en het pad naar de berging en het achterom. Op één na waren de schuttingen nog prima, alleen de palen zijn vervangen. Ook is aan één zijde de schutting uitgebreid en deels geïntegreerd met het overdekte terras. De trellisschermen in de schutting zijn vervangen door gaaselementen met keien ertussen. De schutting is nu dicht maar het contrast door het hout en de keien maakt van de afscheiding een mooi element. De tuin heeft een totaal andere uitstraling gekregen en geeft weer jaren plezier in elk jaargetijde.