Snoeien druif

ma, 01/30/2017 - 16:38

In de winterperiode, december of januari, wordt de druif kort gesnoeid. Als het blad van deze snelle klimmer eraf is, dan is goed te zien waar de druif gesnoeid kan worden.

Zorg bij het leiden van de druif voor een hoofdtak met zijtakken. Het is verleidelijk om heel veel hooftakken te laten groeien. Maar de druif groeit dan uit tot een warboel van ranken met kleine druifjes. Een klimplant met een duidelijke structuur geeft een mooi aangezicht met grotere druiven met meer smaak. De hoofdtak laat u opgroeien tot de gewenste hoogte of bij een pergola tot de gewenste lengte. De zijtakken die aan deze hoofdtak groeien snoeit u terug op 2 รก 3 knoppen. Dit ligt aan de groeikracht van uw druif. Het snoeien is niet moeilijk maar dient wel elk jaar consequent te gebeuren.

In februari komt de sapstroom al weer op gang voor het komende groeiseizoen. Wordt er dan genoeid dan zal de druif gaan bloeden. Dit komt de conditie van de plant niet ten goede, maar een gezonde plant gaat van een keer te laat snoeien niet dood.

De druif is een kalkminnende plant. In de herfst of voorjaar kan er kalk gestrooid worden afhankelijk welk soort kalk u gebruikt. In het voorjaar wordt er bemest met een biologische meststof met een langdurige werking. Door de snelle groei heeft de plant veel voeding nodig om gebreksziekten te voorkomen. Dit is te zien door verkleuring van het blad. Een plant die goed groeit heeft ook minder last van ziekten zoals meeldauw.

De druif bloeit in juni met kleine bloempjes, die al snel uitgroeien tot kleine druifjes. De snoeischaar kunt u het hele groeiseizoen paraat houden want de ranken groeien snel. Twee trossen druiven per rank laten uitgroeien geeft de lekkerste druiven. De rest snoeit u voortdurend kort. Aan het eind van het groeiseizoen laat u 5 bladeren per rank zitten na de trossen zodat de trossen genoeg voeding krijgen.

In september kunnen de meeste druiven geoogst worden. Er zijn druiven die meteen gegeten kunnen worden andere soorten zijn alleen geschikt om wijn van te maken. Voor u een druif aanplant is het goed om te weten welk ras geschikt is voor u.