Herplant leilinden na verkeersongeval

wo, 02/08/2017 - 16:24

Na een verkeersongeval door een landbouwvoertuig waren drie leilinden in deze tuin zo beschadigd dat ze vervangen moesten worden.

Door de lange verzekeringsprocedure duurde het ruim een jaar voordat de bomen vervangen konden worden. Grote bomen worden met kluit geleverd en dat kan alleen in de winterperiode. Nadat de beschadigde bomen zijn verwijderd hebben we een ruim plantgat gegraven. In het plantgat hebben we eerst een laag speciale bomengrond aangebracht. De bomen zijn rechtstreeks van de auto naast het plantgat gezet. Want met de hand zijn de bomen niet te tillen. De kluit is omhuld met jute en dun ijzerdraad. Dit verteerd snel zodat de boom er geen hinder van ondervind. De bovenzijde is alleen losgehaald, de rest blijft zitten om de wortels niet te beschadigen. Als de bomen op hun plaats staan wordt het plantgat verder gevuld met bomengrond vermengd met Terra-fertiel; dit is een bodemactivator welke bestaat uit organische stof waarop schimmels, bacteriën en gisten op geënt zijn. Dit zorgt voor een goede structuur en groei. In de bovenlaag hebben we een biologische tuinmest aangebracht zodat de bomen voldoende voeding hebben om te groeien. Het is ook belangrijk dat de bomen het eerste jaar voldoende vocht tot hun beschikking hebben. De wortels moeten hun weg nog vinden naar diepere grond met voldoende vocht. De bomen zijn voor deze tuin speciaal uitgeleid zodat de vertakking zich op dezelfde hoogte bevind als de aanwezige bomen. De bamboerekken zijn onderling verbonden met dun kunststofdraad. Met draadspanners wordt het draad strak getrokken tussen de ijzeren palen.

Door de groei omstandigheden goed te maken hopen we dat de nieuwe bomen net zo snel gaan groeien als de aanwezige bomen zodat de leilinden weer één geheel gaan vormen.