Snoeien dakplataan

vr, 03/10/2017 - 10:23

Het vroege voorjaar is de beste tijd om een dakplataan terug te snoeien.

De boom heeft een enorme groeikracht en maakt in een groeiseizoen lange, dikke takken. Deze takken worden elk jaar terug gesnoeid tot de basis. Bij een jonge boom worden de jonge takken geleid door bamboestokken die bevestigd zijn aan de boom door een ijzeren houder. Deze takken gaan de basis vormen van de boom. Kijk bij het snoeien van de basistakken hoe de stand van de knoppen is. Hiermee kun je bepalen welke kant de nieuwe scheut opgroeit. Staat de laatste knop van de tak naar boven; dan groeit de nieuwe scheut naar boven enz. Je wilt in ieder geval niet dat de nieuwe tak naar beneden groeit want dan kan er na een tijdje niet meer onder de boom door gelopen worden. Als de takken stevig genoeg zijn kan het raamwerk van bamboetakken weg. We zien vaak bij bomen die wij snoeien dat dit niet gebeurd en dat de ijzeren houder en het binddraad van de bamboestokken helemaal in de boom zijn weg gegroeid. Vaak is het niet meer te verwijderen en is het een zwakke plek in de boom die bij storm of zware belasting uit elkaar knapt. 
Gedurende het groeiseizoen kan de boom ook gesnoeid worden zodat de boom niet te groot wordt. Dit is geen enkel probleem. Wat we ook wel zien is dat de boom teruggesnoeid wordt tot de basis in de herfst voor de bladval. Als dit elk jaar gebeurt dan zie je een groeiachterstand ontstaan doordat het bladgroen zich niet kan terugtrekken in de takken voor de groei van het volgende jaar. Ook is de boom kwetsbaarder voor vorstschade.