Vijver schoonmaken

wo, 05/17/2017 - 14:41

Deze vijver was aan een grote schoonmaak toe. De waterlelie bedekte een groot deel van de vijver en de vissen waren slecht zichtbaar.

We hebben de vijver leeggepompt en de vissen die te voorschijn kwamen  gevangen en laten zwemmen in een grote kuip die we meegenomen hadden. Er groeiden veel zuurstof planten in de vijver, we hebben de mooiste planten schoongemaakt en bij de vissen in de kuip gestopt. De zuurstofplanten blijven zo goed en ze zorgen voor schaduw voor de vissen. 
Doordat we het water uit de vijver haalden kwamen ook heel veel kikkers te voorschijn. Ze bleven zolang mogelijk in de modder zitten maar we hebben ze maar even tussen de planten langs de rand gezet. 
Waterlelies bloeien mooi maar een nadeel is dat ze zo groot worden. Vooral in een kleine vijver kunnen ze een groot deel van het water bedekken. Een groot deel van de wortelstokken van de waterlelies hebben we verwijderd zodat ze weer jaren kunnen groeien zonder overlast. 
De vijver is helemaal leeg geweest. Het water is er uitgepompt en het laatste water met de modder is met de hand verwijderd. De keien zijn allemaal van de plaats geweest en de rand is ook schoongemaakt voordat de keien weer terug geplaatst zijn. De vijver is gevuld met leidingwater en daarna zijn de zuurstofplanten en de vissen weer terug de vijver in gegaan.
Het water is weer helder en er kan weer genoten worden van de vissen en het waterleven.