Een boom wordt groot en wordt gezien als een eenling. Soms staan ze in een rij, in een groep maar een vrijstaande boom heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een indrukwekkend, soms ontzagwekkend exemplaar.
Tegenwoordig zijn er veel problemen met bomen; ziekten en plaagdieren. De oorzaak moet bij ons zelf gezocht worden. Veel bomen worden geplant op plaatsen waar de groeiomstandigheden slecht zijn en geregeld zijn er graafwerkzaamheden nodig die de wortels beschadigen.
In de landbouw en in de groentetuin is vruchtwisseling nodig om ziekten en plagen te voorkomen. Dit kan niet bij bomen waar het juist de bedoeling is dat ze heel lang op een plaats staan. Het langst van alle beplanting. Langs de wegen staan kilometers van hetzelfde soort bomen. Een walhalla voor ziekten en plaagdieren. Bij bomen geen vruchtwisseling maar is afwisseling noodzakelijk.
Het is tijd voor een nieuw inzicht over goede groeiomstandigheden voor een boom. Langs wegen zal een boom niet zo oud worden. De groeiomstandigheden worden nooit voortreffelijk maar goede grond en onderhoud gericht op de boom en niet op het beleid van de goedkoopste inschrijver is toch het minste wat je kan doen voor een goed klimaat. Daarnaast zijn er gebieden nodig waar een boom in een bosje kan groeien zodat het de mogelijkheid heeft om oud te worden. Heel veel leven rondom een boom is hier van afhankelijk. Het is tijd om respect te krijgen voor het groen bij onze wegen en bebouwing.
De bekende boswachter Peter Wohlleben heeft hier een boek over geschreven: Het verborgen leven van bomen. Hij schrijft dat bomen voedingsstoffen met elkaar delen en met elkaar communiceren. Ze kunnen insecten herkennen en op reageren door bitter te gaan smaken. Een jonge boom krijgt suikers van de moeder. Ook zijn ze in staat om te reageren op een droge zomer door het volgende voorjaar minder water te gebruiken zodat er meer overblijft voor de zomer. Bomen werken ook samen met schimmels. Ze wisselen voedingsstoffen uit maar ze wisselen op deze manier ook informatie uit over insecten, droogte en andere plagen. Het klinkt misschien zweverig maar onderzoek heeft dit bewezen.
Ik denk dat er nieuwe inzichten nodig zijn bij het inrichten of herinrichten van nieuwbouwwijken en industrieterreinen. Laat er ook ruimte zijn voor een stukje ongerepte natuur. Richt niet alles in met parken en gemeentebegroeiing. Maar wat belangrijk is; betrek de bewoners en bedrijven bij deze gebiedjes. Zij moeten hier waarde aanhechten en hier is kennis voor nodig.
Voor het inrichten van een tuin is dit inzicht ook van belang. Een tuin kan een mini natuurgebiedje zijn. Het is belangrijk om respect te hebben voor bomen en hun belangrijke functie voor het klimaat. In de toekomst is het misschien juist goed dat de woningen ingepast worden in een aangelegde natuurlijke omgeving in plaats van tuinen in een hokje van schuttingen. Een gezonde leefomgeving is goed voor lichaam en geest.