De hazelaar (Corylus avellana) is een "naaktbloeier": de plant bloeit voordat de bladeren aan de struik komen. Dit is nodig omdat het stuifmeel door de wind verspreid wordt. Aan de hazelaar zitten de mannelijke en de vrouwelijke bloeiwijzen apart. De mannelijke bloemen zijn de opvallende katjes in de winterperiode. Ze kunnen al bloeien in januari. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een klein knopje bij elkaar op dezelfde takken. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.
Deze rode vrouwelijke bloempjes zijn zo onopvallend dat deze bloempjes voor de meeste mensen onbekend zijn. Ze zijn ook maar zo groot als een speldenknop. De foto's van de hazelaar bij ons in de tuin zijn gemaakt met een macrolens. Je kunt de rode bloeiwijze op foto nu nog beter bekijken dan aan de struik zelf. Je kan nu zelfs de stuifmeelkorrels van de katjes vast gekleefd zien zitten op de rode stijlen en zelfs een paar op een heel fijn spinnenweb draadje.
Op deze plaats gaat zich de hazelnoot ontwikkelen. Een hazelaar gaat pas hazelnoten dragen als de struik al een jaar of zes oud is. De hazelaar wordt een grote struik, wordt deze regelmatig flink teruggesnoeid om de struik in toom te houden dan zal de hazelaar weinig tot geen vruchten dragen.