Knoflook verjaagt insecten

Luizen en bladmineerders lijken een hekel te hebben aan knoflook. Door een knoflookpreparaat in de wortelzone van bomen in te brengen, wordt de aantasting door bladluizen aanzienlijk minder.

Enkele hoveniersbedrijven zijn momenteel met een knoflookpreparaat experimenteel bezig. Met enkele middelen, allen op natuurlijke basis, worden de luizen en andere zuigende en vretende insecten uit bomen verdreven. Ook wordt nog onderzocht met welke methode het preparaat het meest effectief in de wortelzone gebracht moet worden. Er zijn verschillende machinale methoden. Voor een particulier is de meest geschikte methode een ringdrain. Rondom de wortelzone ligt dan een drainbuis waarvan de uiteinden gemakkelijk bereikbaar zijn. Het preparaat wordt sterk verdund en per buis wordt dan 2 liter toegediend. De preparaten zijn middelen met geur- en smaakstoffen uit knoflook en soja. Dit wordt via de wortels opgenomen en getransporteerd naar de bladeren. Het gevolg is dat de insecten op zoek gaan naar andere bomen die niet een 'rare bijsmaak' heeft.

Het preparaat is effectief. In de behandelde bomen is duidelijk minder insecten geconstateerd. Nu moet nog blijken hoe de boom op termijn reageert op het toedienen van het preparaat. Wanneer dit positief uitpakt dan is het parkeren van uw auto onder een lindeboom ook weer mogelijk zonder dat er een plakkerige regen neerdaalt op uw auto.