Katten in uw tuin

De poes is een geliefd huisdier voor veel mensen, maar voor even zoveel mensen een ongewenste gast in de tuin.
Zodra de poes een ongewenste gast is, wordt hij of zij veelal kat genoemd, want de lieflijke gevoelens voor deze huisgenoot is dan niet aanwezig.
Dat hij bij velen niet gelieft is komt door de natuurlijke behoeften van het dier. Een kat is nu eenmaal geneigd uw boom als krappaal te gebruiken. Vooral in rulle grond, dus ook daar waar u pas aan het werk bent geweest in de tuin, komen katten graag graven. De kat laat daar vaak ook wat achter, wat bij de volgende onderhoudsbeurt weer tussen uw vingers door glijd. Of u moet keer op keer de pas aangebrachte nieuwe aanplant weer in de grond zetten. Ook is een poes, of kat zo u wilt, van nature een roofdier en hij ziet in elk voorbij vliegend vogeltje een lekkere hap. Op zijn tijd gaat een visje er ook wel in, ook al verdenk ik de reiger eerder van de ontvoering van uw goudwinde. O ja, de muizen mag de kat wel vangen, want muizen zijn ook niet gewenst.
Wat kunnen wij hier aan doen, wordt mij vaak gevraagd.

Om de poes bij uw buren weg te houden kunt u in uw eigen tuin een paar dingen aanbrengen waar uw poes gek op is.
Een poes ligt graag te zonnen op een rustige plaats onder een struik.
Een poes houdt van lekkere geuren. Plant maar eens kattekruid (Nepeta faassenii) of valeriaan (Valeriana officinalis) in uw tuin. Uw huisgenoot ligt al in deze planten te rollen voor u ze aangeplant hebt.
Andere planten waar poezen van houden zijn Alyssum (schildzaad), Dianthus deltoides (steenanjer) en Sagina (vetmuur).

Om de katten uit uw tuin te houden kunt u het tegenovergestelde doen.
Zorg dat de grond onder die struik in de zon niet lekker ligt.
Breng voor de kat vervelende geuren aan. Dit is verkrijgbaar in spuitbussen, maar een kat heeft ook respect voor de geur van zijn natuurlijke meerdere, de tijger. Wanneer u aan tijgermest kunt komen dan kunt u dit aanbrengen daar waar u de kat niet wilt zien. Verkrijgbaarheid is echter een probleem, de dierentuin in Emmen wil het niet afstaan, maar diergaarde Blijdorp in Rotterdam verkoopt het wel. Kattenschrik van ECOstyle bestaat uit kleikorrels met een lucht waar katten vies van zijn. Als u Kattenschrik strooit gaan de katten liever een straatje om!
Andere mogelijkheden zijn:
Uw tuinsproeier aansluiten met een waterslot en vervolgens dit waterslot met een bewegingsmelder aansluiten op het electriciteitsnet.
Hier en daar een bierflesje met wat ammoniak plaatsen.
Gaas op de grond spannen tussen de planten.
Ruta graveolens (wijnruit) heeft voor katten een vervelende geur.
Peper strooien, de kat schijnt er allergisch voor te zijn.
Koffiedik tussen de planten aanbrengen, het schijnt vervelend te voelen in de vacht.
Hertshoornolie (apotheek) stinkt voor de kat verschrikkelijk (voor de mens ook).

Reactie van Silvia: Bij mij in de buurt zijn veel katten (van een ander) en telkens tijdens de lente strooi ik 'vers gemalen koffie' tussen mijn pas aangeplante bloemen. Dit werkt uitstekend tegen de katten en de koffie trekt regenwormen aan waardoor een actiever bodemleven ontstaat. Ik gebruik ‘vers gemalen koffie’, omdat gebruikte koffiegruis niet straf genoeg is

Weet u een manier om uw poes in uw eigen tuin te houden of weet u een manier hoe u katten buiten uw tuin houdt dan kunt u uw oplossing mailen naar info@braamtuinen.nl. Elke goed bruikbare oplossing plaatsen wij op deze pagina.