De teunisbloem is voor velen een bekende bloem. De grote gele bloemen gaan bij zonsondergang open. Dit opengaan gaat in een dusdanig tempo alsof versneld afgespeelde natuurfilm kijkt. Erg leuk en boeiend voor kinderen, maar ook volwassen mensen verbazen zich hierover.
De keizerskroon (Fritillaria imperialis) heeft op de bodem van de bloem 6 á 8 blinkende druppels vocht liggen als juwelen uitgestald op een rond kussentje. Als je de bloem beweegt, bibberen de druppels op hun kussentje. Met een spiegeltje is dit ook van onderuit te bekijken.
Met tuinkers zijn ook leuke dingen te doen. Maak van het zaad je letter, gezicht of je hele naam. Wanneer tuinkers niet te dicht bij de grond wordt afgeknipt, dan kan nog een 2e keer worden geoogst.
Pak van een gebroken hartje (Dicentra spectabilis) een bloem die al goed open is. Draai hem op zijn kop en pak de rode zijlipjes vast en buig ze heel voorzichtig uit elkaar: poppetje in een bootje. Laat maar schommelen en zing: schuitje varen... Draai je de bloem om: dame in het bad.
Eerst een tekening maken en dan met bloemen verven. Wrijf met de bloem steeds naar 1 kant zodat het papier niet kreukt. Verven kan met afrikaantjes, gras en paardebloemen.
De vingerhoedskruid is weliswaar een giftige plant maar je kunt er het volgende trucje mee doen: Als je aan de onderste bloemen trekt, laten ze gemakkelijk los. Schuif de bloem met de langere achterrand over je nagel, dan staat er ineens een kaboutermuts op je vinger. Nu nog een gezichtje eronder tekenen.
(Uit 'Opblijven voor de Teunisbloem')