Tuin bron van irritatie voor veel Nederlanders

Veel Nederlandse tuin- en balkonbezitters ergeren zich aan onkruid en ongedierte in hun tuin of op hun balkon. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat is gehouden onder tuin- en balkonbezitters.

Van de 1.525 ondervraagden ergert meer dan de helft zich aan onkruid in de tuin. Ook luizen en insecten vormen een bron van irritatie voor ongeveer eenzelfde aantal ondervraagden. Verder zijn slakken (37%), planten die dood gaan (33%), veel voorkomende ergernissen.

Weinig kennis Een deel van de ergernissen hebben de tuin- en balkonbezitters wellicht aan zich zelf te danken. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vier op de tien tuin-en balkonbezitters toegeven te weinig van bloemen en planten te weten om ze goed te kunnen verzorgen. Een andere reden voor de irritaties is het feit dat de helft van de ondervraagden niet met plezier in de tuin werkt. De tuin-en balkonbezitters besteden aandacht aan de tuin en het balkon omdat het er netjes uit hoort te zien. Anderen zeggen dat het nodig is (38%) of dat hun familie het leuk vind als de tuin er mooi uitziet (18%). De echte tuinliefhebbers tuinieren omdat ze van planten houden (39%), tuinieren leuk vinden (38%) of graag buiten bezig zijn (38%). Om het jaar voert TNS NIPO het onderzoek 'De Nederlander en zijn tuin' uit. Het onderzoek biedt iedereen de kans om eens over de schutting van de gemiddelde Nederlandse tuin- en balkonbezitter te kijken. In totaal zijn ruim 1.500 personen ondervraagd: circa 1.000 tuinbezitters en ongeveer 500 balkonbezitters. Het veldwerk voor het onderzoek is eind juli en begin augustus uitgevoerd. (Bron: Tuin&Landschap nr.24)

Mogelijke oplossing Wanneer wij naar de veel voorkomende ergernissen kijken, dan zijn daarvan de luizen, insecten en slakken op een paar manieren voor een groot deel te voorkomen. Bij het maken van de plantenkeuze in de tuin, kan er rekening mee gehouden worden door gevoelige planten te vermijden. Ook zijn er planten die juist een afwerende werking hebben. Verder zijn er ook verschillende biologische middelen om deze bron van ergernis te onderdrukken. Planten die dood gaan is natuurlijk altijd jammer, want een poging om een mooi geheel te vormen strandt hiermee. Ook hier speelt de plantenkeuze een grote rol. Door planten te kiezen die bij de grondsoort van uw tuin passen kan al een deel voorkomen worden. Een ander belangrijk punt is om voor een goede grondstructuur te zorgen en een goede waterhuishouding. U hoeft deze kennis niet zelf in huis ter hebben. De hovenier kan u hier juist goed bij helpen. De kosten van een goed advies zijn beduidend lager als een verkeerd aangelegde tuin waar veel herstelwerk gedaan moet worden. De grootste ergernis blijkt het onkruid te zijn. Uit het TNS NIPO onderzoek blijkt dat de gemiddelde tuin- en balkonbezitter wel een mooie tuin wil en ons eigen ervaring is dat daar ook best een kostenplaatje aan mag hangen om dit gerealiseerd te krijgen. Echter bijna alles wat u ooit (hebt) aangeschaft heeft ook onderhoud nodig. Uw auto moet met regelmaat voor onderhoud naar de garage. Het houtwerk aan uw woning heeft ook zo nu en dan weer een nieuw verflaagje nodig. Het maken van een onderhoudsafspraak is ook voor uw tuin een prima oplossing. Soms is dit voor een paar tientjes al mogelijk. Neem vrijblijvend contact met ons op naar uw mogelijkheden door even te bellen 0592-412161 of een e-mail te sturen naar info@ braamtuinen.nl