Patiotuin met verrassing

Een patio is een binnenplaats van een woning of een ommuurde tuin bij een huis. De patiotuin in dit project ligt met twee zijden tegen de L-vormige woning. Aan een zijkant vormt een tuinmuur de erfscheiding met de buren en aan de achterzijde wordt de tuin afgesloten met een berging en een tuindeur naar een achter gelegen plein.

De muren links en rechts in de tuin zijn opgetrokken met een zwarte steen. Dit gaf de patio een sombere sfeer. De berging achter in de tuin vormde een hoge houten wand die saai oogde vanuit de tuin. Achter de berging staat een hoog gebouw. Zowel vanuit de huiskamer als vanuit de patio kijk je tegen een enorme muur aan. Ons werd gevraagd dit alles te doorbreken en de patio een zonnige en gezellige sfeer te geven.

Tegen de zwarte tuinmuur hebben we larikshouten trellisschermen geplaatst. Deze trellisschermen zorgen ervoor dat het vlak doorbroken wordt en tegelijk biedt dit ook houvast aan klimplanten, zoals een Clematis en een Kamperfoelie. Het zicht op de berging hebben we doorbroken door een geperforeerde stalen plaat tegen de wand te plaatsen in een houten frame. Een tweede staalplaat hebben we geplaatst aan de voorzijde van de berging. Deze sluit voor een groot gedeelte de nis af waar de tuindeur zit. De staalplaten doorbreken het houten vlak en zorgen voor een evenwichtiger beeld. Tegelijk biedt het de mogelijkheid om de vuilcontainers uit het zicht te plaatsen. De staalplaten geven de tuin een eigentijdse uitstraling en een licht effect. De bovenzijde van de berging wordt doorbroken door op dezelfde hoogte als de berging een pergola te plaatsen. Wanneer je nu vanuit de patio naar achteren kijkt doorbreekt de pergola gelijk ook de stenen gevel van het hoge gebouw. De klimplanten die de pergola gaan begroeien zullen in de toekomst dit effect nog gaan vergroten. De kleur van de bestrating past goed bij de zandgele stenen van de woning en de zwarte steen van de tuinmuur. Het geeft de tuin een zonnige uitstraling. Op een paar plaatsen hebben we al wat grotere heesters ingeplant. Dit doorbreekt alle houten en stenen materialen die de patio omgeven en zorgen ook voor een gezellige, levendige sfeer.