Deze projectbeschrijving gaat over het renoveren van een tuin. De tuineigenaren hielpen mee met de rooiwerkzaamheden en hun ervaringen vertellen zij u hier.
Vijftien jaar geleden kochten we een huis met een grote tuin (1200 m²) in een Drents dorp. Die tuin was op dat moment al meer dan 25 jaar oud, wat betekende grote bomen en struiken in brede borders, een moestuin, veel gazon, en daardoor speelruimte voor onze kinderen; kortom een aantrekkelijke plek.
Die moestuin, daar bleken we helemaal geen tijd (en talent?) voor te hebben, we bleken meer behoefte te hebben aan terrassen, een grote zandbak, schommel en zo meer. Dus werd een deel van de tuin aangepast.Inmiddels zijn een aantal bomen en struiken toe aan vervanging omdat ze te oud zijn, kaal aan de onderkant of bruin. Maar waar bomen en struiken ondoordringbaar tegen en door elkaar zijn gegroeid, daar haal je niet zomaar een exemplaar tussenuit. We liepen dus al een tijd te dubben wat we er mee aan moesten. Zonde om alles weg te halen, veel te duur ook, maar ja, wat was het alternatief? We hadden al een deel gerooid, maar het was inmiddels een zooitje.
Van een collega hoorden we van Braam Tuinen, we hebben de website eens bekeken en uiteindelijk een afspraak gemaakt. Onze wensen werden geïnventariseerd, bekeken wat er eventueel kon blijven staan en na een paar weken kregen we een ontwerptekening gepresenteerd die er wel heel aantrekkelijk uitzag.
Maar ja, een grote tuin helemaal renoveren, dat betekent natuurlijk ook een forse kostenpost, waar we behoorlijk tegenaan hikten. Veel werk zou er gaan zitten in het leeghalen van de tuin, bomen en struiken rooien, takken sjouwen, versnipperen en wegbrengen; we bedachten dat we een deel van dat werk voor onze rekening konden nemen en daarmee geld besparen. Een mooi project voor de herfstvakantie.Inmiddels zijn we 4 dagen bezig, we hebben het mooist denkbare weer erbij, de samenwerking met de medewerkers (Bert en Johan) van Braam Tuinen gaat heel plezierig, maar het is geen kleinigheid.
De eerste 2 dagen zijn we bezig geweest met rooien. Bert en Johan zorgden dat elke boom op de goede plek viel, dat was heel spannend om te zien, ze zaagden daarna met de motorzaag de takken af en wij gooiden ze op stapels, op den duur wel 150 m³.De derde dag hebben we ons letterlijk in het zweet gewerkt om de hele "takkenzooi" de versnipperaar in te krijgen, ongelooflijk wat zo'n apparaat allemaal aankan.
De vierde dag frezen Johan en Bert de stobben en wij vervoeren houtsnippers, grote stammen en stobben naar de gemeentelijke stortplaats. De laatste dag nog opruimen en egaliseren, en daarna kan begonnen worden met het vormgeven van onze nieuwe tuin.*
En nu verder...
In de tuin is alle beplanting nu verwijderd wat te groot was, lelijk geworden of op een andere manier niet past in het nieuwe plan. De oude tuin was ongeveer 40 jaar oud en ingericht naar de zienswijze en gebruiken uit die tijd. De huidige bewoners hebben de tuin aangepast waarin kinderen hun gang kunnen gaan. Nu de kinderen groot zijn en veel beplanting te ver uit de kluiten gegroeid was is de stap genomen om de tuin geheel te renoveren.
De nieuwe indeling is opgebouwd uit vloeiende lijnen die speels in elkaar over gaan. Centraal in de tuin hebben wij een vijver aangebracht. Met een mobiele kraan is eerst de tuin doorgespit, grof geëgaliseerd en is de vijver globaal uitgegraven. Met de hand zijn de vormen meer in detail aangebracht en is de plantbank gemaakt voor de vijverplanten.
De vijver bestaat uit twee diepe gedeelten die met elkaar verbonden zijn met een minder diep gedeelte. De verschillen in dieptes zorgt straks voor een natuurlijke waterstroom door de vijver doordat koud water van nature naar diepere gedeeltes toe stroomt. Door juist deze diepe gedeeltes meer in de zon te plaatsen wordt het water daar weer opgewarmd en zal weer opstijgen. Op deze manier zal het water langzaam op een natuurlijke wijze circuleren in de vijver. Voor deze vijver is gekozen voor het duurzame EPDM rubberfolie.
Nu ligt de vijver nog heel open in de tuin en is in zijn geheel te overzien. Door de beplanting om de vijver strategisch aan te brengen zal straks de vijver vanuit elke zichtlijn er weer anders uit zien.
Ook bij deze vijver is een vlonderterras aangebracht. Het maakt de vijver helemaal af. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar je kunt hierdoor dicht bij de vijver komen. De tuineigenaren ervaren dat op deze manier ook en zien zichzelf daar volgende zomer al zitten. Het is een heerlijke plek om van het vijverleven te genieten, een boek te lezen of tot rust te komen in de avondzon.
De nieuwe tuin moet een wandeltuin worden. Elke hoek van de tuin geeft een andere kijk over het geheel met steeds de vijver als gemeenschappelijk onderdeel. Het gazon zorgt voor de nodige ruimte en wandelmogelijkheden door de tuin. Het grootste gazon is zo weinig mogelijk door andere elementen onderbroken, waardoor deze ruimte biedt voor veel verschillende gebruiksmogelijkheden. Een ander stuk gazon biedt ruimte aan meer permanent opgestelde onderwerpen, zoals een trampoline. Een derde gazon bij de vlonder achter de vijver moet de vorm van de tuin in zijn geheel versterken. De beplanting zorgt ervoor dat elke hoek van de tuin weer een andere sfeer heeft. Er zijn plaatsen waar de bloem deze sfeer bepaalt, maar op andere plaatsen juist weer de vorm van de plant.
De borders zijn uitgezet en het gazon is aangebracht en de tuin heeft nu zijn uiteindelijke vorm gekregen. Om een gedeelte van het gazon is een cirkel van larikshouten borderwand aangebracht. Dit gedeelte van het gazon krijgt daardoor een besloten karakter. Door het gebruik van graszoden is de tuin meteen mooi groen en is duidelijk het lijnenspel in de tuin te zien. De royaal ontworpen gazons zorgen voor een parkachtig karakter van de tuin.
De vijver is het laagste punt van de tuin, het gazon en de borders lopen af naar de vijver. Dit oogt heel natuurlijk in de natuur ligt het water ook altijd op het diepste punt. Op de foto's is het waterpeil nog niet helemaal hoog genoeg. De grindbank rondom de vijver komt voor tweederde deel onder water te staan, waardoor de uiteindelijke vijver nog flink groter wordt.
Bij de aanleg van een gazon in de tuin is het van groot belang dat de ondergrond goed egaal gemaakt is. Een gazon met kuilen en bulten maait lastig. De meeste tijd zit dan ook in het egaliseren van de grond. Als dit karwei geklaard is dan is het leggen van de graszoden geen tijdrovende klus meer. De graszoden worden uitgerold en op de juiste lengte afgestoken. De graszoden moeten goed stevig aan elkaar gelegd worden anders gaan de randen uitdrogen en opkrullen.
Het eerste jaar is een gazon van graszoden kwetsbaarder en droogtegevoeliger als een ingezaaid gazon omdat de ondergrond en de zode met elkaar vergroeien moeten door de worteling van de zoden. Bij gebrek aan vocht krimpt de zode waardoor de wortels tussen beide grondlagen weer kunnen los scheuren
Met gebruik van graszoden is de tuin direct groen, onkruid heeft geen ruimte meer om zich snel te kunnen ontwikkelen en al na drie weken kun je volop genieten van het gazon in de tuin.
Wilt u dat het gazon goed groeit dan is een goede bemesting nodig. In het voorjaar wordt dit gazon bemest met Bio-gazonazet van Ecostyle. Dit is een biologische meststof die zorgt voor een sterk en goed groeiend gazon. In een goed groeiend gazon hebben mos en onkruid weinig kans.
'Help, ze gaan onze tuin renoveren' hebben we al een hele tijd niet meer van de bewoners gehoord. Ondanks dat de beplanting nu nog klein en kaal is, er nog niets bloeit en alles zich nog moet ontwikkelen horen we nu 'We genieten volop van de nieuwe tuin'.