Water geven bij aanhoudende droogte

Heerlijk genieten we in zomer van het mooie weer. Terug van vakantie is het lekker nagenieten in uw tuin op het terras tot laat in de avond. De zomermaanden kunnen warme, maar vooral droge maanden zijn.

En juist in dit laatste schuilt het gevaar. In deze maanden kan het voor veel planten in de tuin de droogte funest zijn. Als u op vakantie bent kan het thuis ook warm weer zijn. De tuin kan flink dorst krijgen. Als u geluk hebt, dan zorgt een buurman of familielid voor het nodige water (ook kunt u met de hovenier vakantieonderhoud afspreken, u zult het als erg plezierig ervaren). Geeft u water in uw tuin dan zijn er enkele belangrijke aandachtspunten voor een goed resultaat.

Enkele belangrijke tips: Geef overdag geen water, maar doe dit in de uren dat de zon niet fel schijnt. Een waterdruppel gaat in de zon als een vergrootglas werken en geeft verbrandingsverschijnselen. Geeft u overdag wel water, blijf dan water geven tot de zon weg is. Geef eens per week flink water in plaats van elke dag een beetje. Met elke dag een beetje bij 30 graden overdag is het effect geheel te verwaarlozen. Het beetje water zal verdampt zijn voor de plant er baat van gehad heeft. Geef echt veel water, met een rekensommetje wordt het wel duidelijk. Wanneer het overdag 25 á 30 graden is, dan is de verdamping ongeveer 7 a 8 mm. Op één vierkante meter tuin is dat 8 liter water. Daar telt u het verbruik van de planten nog bij, dan is die dag 10 tot 12 liter water verdwenen per vierkante meter tuin. Dat is 70 a 80 liter per week/ per vierkante meter. Wanneer u een zwenksproeier gebruikt die een oppervlakte van 6 bij 10 meter bestrijkt, dan moet u op deze 60 m² tuin ongeveer 4200 a 4800 liter water gegeven worden. Wanneer de sproeier 1000 liter water per uur afgeeft, dan moet u dus 4 á 5 uur sproeien op één plaats in de tuin, een hele avond dus. De volgende avond kunt u dan de sproeier op een volgende plaats in de tuin zetten. Indicatie van de kosten, één avond sproeien kost € 4,50 en u spaart 60 m² aan beplanting. Dus eens per week flink water geven, wanneer de zon niet fel meer schijnt.