Renovatie boerderijtuin in Haren (Groningen) 2e deel

In het eerste deel van dit project hebben we de grote lijnen van de boerderijtuin besproken. Nu gaan we dieper op de details in van deze tuin.

Het terras van deze tuin bestaat uit grindtegels 40x60 cm. Deze tegels waren door de jaren heen verzakt. Deze klant wilde graag de grindtegels behouden maar wel weer een strak terras. De tegels zijn verwijdert en het zandbed is aangepast. Vervolgens zijn de grindtegels weer aangebracht in hetzelfde patroon als voorheen. Dit past toevallig ook goed bij de theorie van een boerentuin. Bij de boerderijen vroeger werd bestrating gebruikt wat er voorhanden was en er werd niet zo maar iets weggegooid.

Op het terras was een pergola aanwezig waar een druif overheen groeit. Deze pergola was verrot en moest vervangen worden. Het vervangen van een pergola met een bestaande klimplant is een uitdaging die we graag aangaan. Een druif is ook een plant die daar geschikt voor is. De pergola die we geconstrueerd hebben is niet een standaard pergola. De bovenzijde van de pergola bestaat uit schermen met een ijzeren raamwerk. Deze robuuste pergola heeft een diffuse uitstraling door deze constructie. In een boerderijtuin mogen de elementen eenvoudig en robuust zijn. De tuin is groot daarom komt een groot element het beste tot zijn recht. De druif kan zich goed hechten aan het ijzeren raamwerk. De constructie is gemaakt van lariks hout. Het voordeel van larikshout is een lange levensduur en de mooie uitstraling. Na het vervangen van de pergola is de druif weer voorzichtig bevestigd aan de pergola. Doordat de plant al jaren vast in de grond staat zal de druif weer flink gaan groeien en snel weer de pergola bedekken tegelijkertijd zorgen voor een schaduwhoek op het terras.

In de tuin zijn nieuwe borders aangelegd. Voor de boerderij zijn drie borders met rozen aangelegd. Er is gekozen voor de Austin roos. Dit is een Engelse roos die lijkt op een ouderwetse gevulde roos, maar veel minder last heeft van ziekten en plagen. Deze rozenborders worden omzoomd door vaste planten die wij aangeplant hebben in grote groepen van één soort. Verder bestaan de borders in deze tuin uit sierheesters. Dit om het onderhoud van de tuin eenvoudig te houden. Vooral in het begin na de aanleg heeft men te maken met een explosieve onkruidgroei. In de loop van de tijd zal dit echter ook weer afnemen wanneer het meeste zaad van onkruid aan de oppervlakte ontkiemd is. Dit is niet te voorkomen, maar daarna zal het tuinonderhoud zodanig zijn dat er met plezier in de tuin gewerkt en gezeten wordt. Ook bij het gebruik van sierheesters kan er het gehele jaar iets bloeien in de tuin.