Tuin bij Saksische boerderij (1)

Bij een Saksische boerderij hebben we de achtertuin gerenoveerd. De boerderij ligt in Loon, een klein authentiek dorp nabij Assen in Drenthe. De boerderij is gelegen aan een kleine brink in het midden van van het dorp.

Aan de voorzijde van de boerderij is vrijwel geen tuin. Er is daar een vrij hoge haag aanwezig die zorgt voor de afscheiding met het onverharde pad langs de brink Tussen de haag en de boerderij is alleen een grindpad voor het ramenwassen. Het geheel geeft een natuurlijke afscheiding die passend is bij een Saksische boerderij aan een brink.

De bewoners van de boerderij wilden graag een passende achtertuin bij deze boerderij. De tuin moest rustig en open zijn. In de tuin was een vijver aanwezig maar deze was erg diep omdat het gele zand wat er uit kwam goed te gebruiken was bij de boerderij. Het water was ook erg troebel, hierdoor waren de vissen niet te zien. Moerasplanten konden niet toegepast worden omdat de vijver te diep was. De wens was om een nieuwe vijver aan te leggen die verder naar achteren lag. Uiteindelijk zijn het twee vijvers geworden, met daar tussen een terras. Het zijn twee dezelfde vijvers die onder een andere hoek in de tuin zijn gecreëerd. De tuin bestond uit twee gedeelten. Tussen de beide gedeelten was een beukenhaag aanwezig met in het midden een opening. Deze beukenhaag hebben we verplant en staat nu op de scheiding als aanvulling op de aanwezige haag. De tuin is hierdoor één geheel geworden wat een stuk ruimtelijker lijkt.

Bij het nieuwe ontwerp hebben we rekening gehouden met de oude boerenerven van vroeger. De nieuwe vijvers hebben de uitstraling van een poel. Het water wordt gefilterd in een helofytenfilter die aangeplant wordt met moerasplanten. Het water wordt hierdoor erg helder. De tuin ligt iets in een glooiing met als laagste punt de vijvers. Zo is dat in de natuur ook. De materialen die gebruikt zijn voor de tuin zijn gebakken klinkers, deze waren gedeeltelijk aanwezig in de tuin, tufsteen voor een stapelmuurtje en aanwezige betontegels.

In het achterste deel zijn in het gazon enkele hoogstamfruitbomen aangeplant. Ook hebben bessen en frambozen hier een plaatsje gevonden. De rest van de beplanting bestaat gedeeltelijk uit heesters die van nature ook in de omgeving groeien, aangevuld met sterke sierplanten horend in een boerentuin.