Houten pergola om het terras

In dit project beschrijven we de vervanging van een pergola die bij een terras in een achtertuin aanwezig was. Tegelijkertijd zijn er in die tuin enkele grote heesters en coniferen gerooid en zal de beplanting in de aanwezige borders vervangen worden.

De oude pergola in deze tuin was flink aangetast. Hij zakte scheef en hing door, het mooie was er echt af en op korte termijn zou hij ook nog wel eens kunnen instorten. Opruimen en vervangen was dan ook de oplossing. Ook geeft dit de mogelijkheid om vorm en afmeting aan te passen. Bij het ontwerp voor de nieuwe pergola zijn we uitgegaan van de elementen die al in deze tuin aanwezig waren. Het model voor de pergola is aangepast aan het model van het terras. Het terras in deze tuin heeft een rechthoekige vorm, ook de rest van de tuin is rechthoekig van model. Achter het terras in het gazon is een bank aanwezig van spoorbielzen. Deze bank wordt gebruikt om beplanting in pot neer te zetten en de wens was om deze te behouden. Bij de oude pergola stonden bij elke 'staander' (de verticale palen) enkele planten. Zo ook een Blauwe Regen en deze kan niet goed tegen graafwerkzaamheden bij zijn wortels. Verplanten is hier dan ook geen optie. We hebben de nieuwe pergola zo ontworpen dat bij deze plant weer een staander is komen te staan. De oude paal kon redelijk goed uit de grond getrokken worden en de nieuwe staander kon zonder te graven terug geplaatst worden in het gat.

De pergola is geconstrueerd van larikshout. We gebruiken in de tuin duurzame houtsoorten. Larikshout is een Nederlandse houtsoort die een grote duurzaamheid heeft. Het hout is vers goed te verwerken in constructies maar naar verloop van tijd wordt het hout steeds harder en steeds moeilijker te bewerken. Een voordeel van larikshout is ook de mooie kleur en uitstraling. Naast de standaard bouwelementen kunnen wij voor u ook alles op maat gemaakt leveren, waarbij de enige beperkingen de maximum afmetingen van het hout zijn

De nieuwe pergola is geplaatst om het terras en over het pad achter de garage langs. De pergola bestaat uit een dubbele rij palen van 7x7 cm. Hiertussen zijn de liggers bevestigd en daar bovenop de ruiters. Deze ruiters van paal tot paal geven de pergola een poortconstructie. We kiezen vaak voor deze constructie omdat een pergola best robuust mag overkomen in een tuin. In deze achtertuin die niet heel erg groot is, is deze grote pergola de blikvanger die zorgt voor de uitstraling van de achtertuin. Eén blikvanger in een achtertuin die niet zo groot is geeft een beter effect als meerdere kleine elementen.

De pergola geeft een huiskamer effect aan de tuin. Het terras is afgesloten door de pergola, maar door de pergola niet te vol laten groeien met klimplanten is er goed zicht op de tuin erachter. Aan de ene zijde komt onder de pergola een border met vaste planten en lage heesters die schaduw verdragen en aan de andere zijde van de pergola is een grasstrook aanwezig met daarop de bielzenbank. Het gazon achter de pergola is iets ingekort zodat het gazon meer past bij de rechthoekige vorm van het terras. Zo is op eenvoudige wijze de tuin evenwichtiger geworden.