Berging met robuuste, landelijke uitstraling

In veel tuinen wordt een berging gebouwd om extra opbergruimte te hebben. Meestal wordt deze dan gebruikt voor het opruimen van kinderspeelgoed, tuingereedschap, tuinmeubels met hun kussens of voor fietsen van de hele familie.

Er is erg veel keus in standaardbergingen. Moderne uitstralingen of een klassiek uiterlijk, alles is mogelijk. Meestal is deze berging dan gemaakt van blank vurenhout. Deze bergingen hebben een schilder- of beitsbehandeling nodig om mooi te blijven. De betere fabrikanten leveren ook schuurtjes van geïmpregneerd vurenhout en deze hebben niet beslist een verflaagje nodig. Dan zit er nog veel verschil in de hoekverbindingen, afwerking en de wanddikte. Een berging van 18 mm dikke planken is wel lekker goedkoop, maar geeft al snel veel problemen. De wisseling tussen zon en regen doet het hout van deze dikte te veel uitzetten en krimpen. Een wanddikte van 28 mm is veel sterker en stabieler. Het zal minder reageren op de invloeden van de verschillende weerstypen die wij hier in Nederland hebben. Nog dikkere wanddiktes maakt een tuinhuisje geschikt als zomerverblijf of gastenverblijf.

Naast de vele standaardbergingen, die overal verkrijgbaar zijn, plaatst Braam Tuinen ook regelmatig een tuinhuisje of berging die op maat gemaakt is, in een stijl en sfeer die perfect past bij het huis of de omgeving waar hij geplaatst wordt. Deze op maat gemaakte bergingen maken wij altijd van geïmpregneerd hout en dan bij voorkeur larikshout omdat deze houtsoort van een hogere duurzaamheidsklasse is dan vurenhout. In dit project hebben wij een berging geconstrueerd van geïmpregneerd Europees larikshout. De wanden bestaan uit fijnbezaagde 'bevelsiding' rabatdelen van 19,5 cm breed, bevestigd op regelwerk van 4,5 x 7 cm. We hebben deze beging voorzien van glasheldere golfplaten voor licht in de berging. In plaats van een glasheldere golfplaat kan ook een Eternit golfplaat gebruikt worden. Het dak ligt onder een helling achter de boeiplank, waardoor het hemelwater altijd naar achteren afgevoerd wordt waar het met een dakgoot opgevangen wordt. Het eindresultaat is een robuust ogende blikvanger die in de tuin zorgt voor een landelijke uitstraling.

Wanneer deze berging op dezelfde manier opgebouwd wordt, maar dan met zadeldak, dan ontstaat er gelijk een berging met een geheel andere uitstraling. Het dakbeschot bestaat dan uit geïmpregneerde planken en zwarte dakshingles. Wanneer u een zelf een idee hebt voor een berging welke dezelfde robuuste en landelijke uitstraling moet krijgen, kom dan naar Braam Tuinen. Wij bekijken dan samen met u wat de mogelijkheden zijn.