Vervangen beschoeiing

We hebben de beschoeiing vervangen van een tuin in Drachten, die aan het water ligt. Van oorsprong liep de tuin schuin af naar het water, maar het hoogteverschil is in het verleden opgevangen door een houten beschoeiing van damwand, zodat de tuin nu trapsgewijs naar beneden loopt.

De hardhouten beschoeiing was op sommige plaatsen flink aan het rotten door het contact met de vochtige grond. De oude damwand planken werden één voor één verwijderd. Dit is een flinke klus, omdat de planken vastgezogen zitten in de natte grond. Zodra een rij planken verwijderd is wordt meteen de nieuwe beschoeiing geplaatst. Zo gaat de grond niet verschuiven. De nieuwe hardhouten damwand wordt de grond in geslagen zodat deze goede steun geeft aan de grond die moet worden opvangen. De damwand wordt aan de bovenzijde afgewerkt met een afdekplank, hierdoor blijft de wand strak en is het geheel netjes afgewerkt.

De beschoeiing bestaat uit twee niveaus met damwand. Er loopt een trap tussendoor die naar beneden gaat naar een kleine vlonder aan het water. De zijwanden van de trap bestaan uit dezelfde materialen als de beschoeiing. De traptreden zijn van hardhouten profielplanken. Het profiel zorgt ervoor dat de trap niet glad wordt als deze nat is. De vlonder is ook van deze planken geconstrueerd. Het gebruik van hout geeft een warme uitstraling aan de tuin.

De nieuwe beschoeiing zal weer vele jaren meegaan.