De opbouw van de oven in onze eigen tuin

Zomers weer, vakantiegevoel, buiten leven, mediterrane. In het drukke jachtige leven van ons Hollands volkje is het een verademing te ervaren hoe het is om tijdens de vakantie ontspannen te zijn, genieten van de zon en andere culturen (tenminste als u in het buitenland bent geweest op vakantie). Na de vakantie wil je zo lang mogelijk deze sfeer nog vast houden. Het vasthouden van deze sfeer bereiken we met sfeerverlichting, vuurkorf, barbecue en soms een tuinhaard. Daaraan kunnen wij ook een houtoven toe voegen.

Deze week ziet u hoe hiervoor de basis gelegd wordt en binnenkort ziet u het eindresultaat. Deze traditioneel gestookte houtoven kan in elke tuin. De oven hoeft niet meer ruimte in te nemen dan ongeveer 125 x 125 cm.
In deze oven wordt een houtvuur gestookt. Wanneer de oven op temperatuur is wordt het vuur meer verplaatst naar de zijkanten van de ovenruimte. In het midden kun je dan heerlijke gerechten bereiden. Elk gerecht wat u gewend bent om in een normale oven te bereiden kan ook in deze houtgestookte oven, maar dan lekker buiten in de tuin. De gerechten krijgen ook nog eens de heerlijke typische smaak wat bij een houtgestookte oven zo kenmerkend is. De heerlijke broden uit Frankrijk kunt u er in bakken, de stoofpotten uit Griekenland, de lasagne en natuurlijk de pizza's uit Italië. Maar ook is grillen en barbecuen in deze oven mogelijk met wat extra hulpmiddelen. Voor de oven, in de gloed van het vuur kunt u nog gezellig natafelen.

De oven bestaat uit een koepel en bodemplaat van vuurvast beton, welke geïsoleerd moet worden om de temperatuur goed vast te kunnen houden. Buitenom wordt de oven afgewerkt op een manier die het beste bij de omgeving past waarin de oven geplaatst wordt. Wij gaan u de bouw van een houtoven laten zien in een ongedwongen, plantrijke omgeving. Voor de bouw is gebruik gemaakt van stenen die zijn vrij gekomen uit de verbouwing van de woning. Door deze stenen weer te hergebruiken in dit bouwwerk, past de oven perfect in zijn omgeving.

Het uiteindelijke geheel moet stabiel zijn. Daarvoor is allereerst een fundering nodig met een onderbouw. Meestal wordt gekozen voor een U- of H-vormige onderbouw. Op de foto's is een U-vormige onderbouw te zien wat de onderbouw van de oven is. Daarnaast zijn een paar zijmuurtjes gemaakt ten behoeve van een werkblad. De open zijde van de U-vorm is voorzien van een gemetselde boog. Later zult u zien dat deze onderbouw gebruikt kan worden als opslag van het hout.
Op deze onderbouw hebben wij een gewapende betonplaat gestort.
De onderbouw is klaar.