De opbouw van de oven in onze eigen tuin

We hebben in vier afleveringen op deze pagina laten zien hoe een oven opgebouwd wordt. U hebt steeds dezelfde oven gezien, maar er zijn vele andere mogelijkheden. De verschillen zitten voornamelijk in de afwerking.

De onderbouw is nodig om de oven op goede werkhoogte te krijgen. De onderbouw wordt in de meeste gevallen geschikt gemaakt als houtopslag. Maar het is goed mogelijk dat u al een houtopslag ergens anders hebt in de tuin voor bijvoorbeeld de open haard in huis. Dan kunt u van de onderbouw een open aanrechtkastje maken met legplanken.

Op de onderbouw wordt de oven geplaatst. De ingang van de oven is ook bij elke oven verschillend. Op de eerste foto kunt u zien dat de oven van het project een ingang heeft van een Belgisch hardstenen tegel. Deze tegel is in dezelfde ronding geslepen als de bovenkant van de ovendeur. Op dezelfde foto is een andere oveningang te zien gemaakt van vloerplavuizen. Ook is een rollaag van metselstenen mogelijk. Een heel strak uiterlijk is te maken door de drempel en de boog uit één stuk te storten van beton.
Op deze zelfde foto is ook mooi de houtoven te zien binnen in huis verwerkt in een keuken. Het is hier dan wel van groot belang dat er een goed werkend (goede trek) schoorsteenkanaal gebruikt wordt.

De volgende foto laat ook twee totaal verschillende afwerkingen zien. Voor de oven in ons project is een ruwe steen gebruikt voor de onderbouw met daarop een halfrond koepel van stucwerk. Hier ziet nog een oven van ruwe materialen opgebouwd, maar dan in een huisjes model. De andere oven heeft wel weer een koepel van stucwerk, maar dan heel strak vormgegeven. Duidelijk is het verschil in sfeer en uitstraling van de oven te zien.

Ook de schoorsteen bepaald het uiterlijk van de oven. Een gemetseld schoorsteenkanaal komt zwaar over en maakt de oven volumineus. Een metalen schoorsteenkanaal is veel minder nadrukkelijk aanwezig, de oven lijkt minder zwaar en de uitstraling is geheel anders.
Op de onderste foto ziet u een totaal andere oven. Deze oven is in zijn geheel opgebouwd van keien. De keien zijn ook gebruikt om de koepel van de oven heen en de schoorsteen daar boven op. De kern van de schoorsteen is ook hier een metalen schoorsteenkanaal.

Wanneer u een idee hebt dan kunnen wij dit idee voor u uitwerken tot een eenvoudige bouwtekening.