De opbouw van de oven in onze eigen tuin

In deze laatste aflevering over de houtgestookte oven wil ik u laten zien wat voor lekkere gerechten er te maken zijn in deze oven.
Allereerst is het belangrijk dat u goede houtsoorten gebruikt, want niet alle houtsoorten zijn geschikt. Gebruik alleen hout van loofbomen. Hout van naaldbomen bevat veel hars, waardoor de oven snel vervuilt en er een scherpe bijsmaak komt aan het te maken gerecht.
Zelf heb ik een voorkeur voor berkenhout en vruchtbomenhout. Deze houtsoorten branden schoon en geuren lekker. Vooral deeggerechten nemen deze geur aan.
Eikenhout rookt meer en geeft een iets zurige smaak. Ook beukenhout geeft meer rookontwikkeling.

Deze oven is uitermate geschikt om te gebruiken als pizzaoven. De bodem voor de pizza is te maken van (wit) broodmix, maar er is ook pizzamix in de supermarkt verkrijgbaar. De lekkerste pizzabodems maakt u zelf van 25 gram gist, 2,5 dl lauw water, 400 gram tarwebloem, 1 theelepel zout en een scheutje olijfolie (voor 4 pizza's). Probeer de bodem zo dun mogelijk te maken. De meest originele en eenvoudige pizza is belegd met 200 gram tomaten (gepeld, uit blik, fijn geknepen), 50 gram in plakjes gesneden mozzarella, een teentje knoflook, oregano, verse basilicum en een eetlepel olijfolie.
Intussen kan de oven opgestookt worden. Wanneer de 'hemel' van de oven (binnenzijde van de koepel) weer wit kleurt is de oven op temperatuur. Het vuur uit het midden van de oven wordt naar de beide zijkanten geveegd en de pizza kan op de vloer gelegd worden.
Twee minuten later eet u een heerlijke zelfgemaakte pizza.

De houtoven is ook geschikt om zelf uw broden te bakken. De oven moet hiervoor met een groter vuur opgestookt worden omdat de warmte niet alleen in de bodem van de oven, maar in de gehele oven moet zitten. Wanneer de oven op temperatuur is kan al het vuur uit de oven gehaald worden. De broden worden er ingelegd en de oven afgesloten met het deurtje wat bij de oven hoort. Het vuur wat uit de oven komt kan in de barbecue gebruikt worden.
De broden krijgen na een kwartier een mooie bruine kleur en na een half uur zijn ze gaar.
Gewone broden, stokbroden, ciabatta, krentenbroden en broden op smaak gebracht met olijven, ui, gedroogde tomaten of kruiden smaken heerlijk uit een houtoven.
Nadat het brood gaar is heeft de oven nog voldoende warmte in zich om een lekkere cake te bakken.

Hartige taarten, ovenschotels en vele andere gerechten die u anders in de gewone oven in huis maakt moet u ook eens proberen in de houtoven.

Voor kinderen is het een feest om hun eigen eten klaar te mogen maken. Ze kunnen hun eigen pizza maken, zelf hun ingrediënten kiezen en zo de lekkerste pizza ter wereld maken.
Dit wordt voor iedereen smullen.