De opbouw van de oven in onze eigen tuin

Ook de koepel van de oven moet geïsoleerd worden en daarvoor gebruiken wij hetzelfde mengsel voor als waar de bodem mee geïsoleerd is. Belangrijk is dat de isolatielaag dik genoeg wordt, want dit bepaald uiteindelijk het gebruik van de oven. Wanneer de oven langer de warmte vast kan houden is ook langer gebruik te maken van de oven.
Van gerechten met een korte baktijd kunnen dan een hele serie bereidt worden, zoals pizza's. Voor het bakken van broden moet de oven ongeveer 45 minuten goed op temperatuur blijven. In een oven die niet voldoende is geïsoleerd worden gerechten met een lange bereidingstijd niet gaar.
De isolatie moet de warmte kunnen opnemen en weer afgeven. Daarom is isolatie met glaswol en steenwol minder geschikt. De oude houtgestookte broodovens van bakkerijen waren rondom voorzien van een dikke laag scherpzand. Zand neemt bij het stoken veel warmte op en geeft bij het bakken van het brood lange tijd weer warmte af.

De isolatie van deze oven bestaat uit een mengsel van kleikorrels, perlitekorrels en scherpzand. Voor de binding is er ook iets portlandcement toe gevoegd. Hierdoor kunnen wij om de koepel een isolatielaag plakken van ongeveer 10 a 12 cm. (foto 1)

De schoorsteen komt op de inham van de koepel te staan. Om de ingang van de oven is van klinkers een sierlijke boog gemetseld met vuurvaste mortel. Deze sierrand is ook nodig om de schoorsteen te kunnen dragen. Vervolgens is van klinkers een schoorsteenkanaal opgemetseld, eveneens met vuurvaste mortel. De isolatie is daarna aangevuld, zodat er een mooie ronde koepel is ontstaan.
Vanaf dit moment kan er voorlopig eerst kleine vuurtjes in de oven gestookt worden. De oven wordt hiermee langzaam droog gestookt. Een te groot vuur in het begin zal de oven doen scheuren. In de loop van de tijd kan het stoken opgevoerd worden.

Om de isolatielaag is weer een laag aangebracht als afwerking van de koepel. Bij deze oven is er een stucwerklaag van Gralux (een mineraal gesteente) met scherpzand en wit portlandcement aangebracht. Ook kan de muur van de fundering verder worden opgemetseld. De ruimte tussen de oven en deze muur kan dan geheel gevuld worden met isolerend materiaal. Daarna kan er dan bijvoorbeeld een schuin dakje op van dakpannen.
De schoorsteen is ten slotte afgewerkt met een plaat, zodat er geen regenwater via de schoorsteen in de oven kan komen. In plaats van een gemetselde schoorsteen kan ook een metalen schoorsteenpijp gebruikt worden. Hiervoor kan bij de oven een schoorsteenuitgang geleverd worden waar deze pijp op geplaatst wordt.

De houtoven is nu klaar en kan gebruikt worden. We laten u hierna nog zien hoe de omgeving van deze oven is aangekleed in dezelfde sfeer als de oven.