De opbouw van de oven in onze eigen tuin

Hier ziet u wat voor effect de omgeving heeft op de uitstraling van de houtgestookte oven. De oven is gebouwd in een plantrijke omgeving. Door nu een achtergrond op te bouwen ontstaat er een gezellige en sfeervolle hoek wat één geheel vormt. Hiervoor hebben wij het zelfde materiaal gebruikt als waar de onderbouw van de oven van is gemaakt. De oven is hierdoor opgenomen in zijn omgeving.
Wanneer de oven bijvoorbeeld in de directe omgeving van de woning wordt geplaatst, dan ontstaat het zelfde effect wanneer de onderbouw van de oven van dezelfde soort steen en bouwstijl wordt gemaakt als van de woning.

Bij deze oven is een achtergrond gemaakt wat een ruïne van een woning moet voorstellen. Een dergelijk bouwwerk in een tuin wordt vaak een folly genoemd. Een folly is een bouwwerk wat niet werkelijk is en ook niet de functie heeft als waar het op lijkt.
Door een raam in de muur te maken en vervolgens weer dicht te metselen wordt het ruïne-effect versterkt. Dit is gebeurd met een nieuwere steen en strakker verwerkt, waardoor de muur een verweerd uiterlijk krijgt.
Aan weerszijde van de oven zijn twee pilaren gemaakt. De pilaren zijn opgebouwd van veldkeien gestort in een korf van bouwgaas. Deze pilaren ondersteunen aan de voorzijde de pergola. De achterzijde van de pergola rust op de ruïneachtige muur. Voor de pergola is gekozen voor onbehandelde geschilde dennenbomen.
De oven, de muur, de pilaren en de pergola vormen samen één geheel in dezelfde sfeer.

Beplanting zorgt voor de finishing touch. De beide uiteinden van de folly zijn weggewerkt met zwaardere beplanting, waardoor deze niet goed te zien zijn en de folly een soort eindeloosheid krijgt.
De pilaren vormen een ideale basis voor klimplanten om tegen aan te groeien en vervolgens als een sluier over de pergola te groeien. Omdat het geheel een keuken in de openlucht is hebben wij hier voor een druif gekozen. Over enige tijd zullen in de zomer de druiventrossen de pergola opsieren.
Voor het linker gedeelte van de folly is een kruidenhoekje gemaakt. Wanneer bij het aanrechtblad een gerecht bereidt wordt hoef je je maar om te draaien en de kruiden zijn vers onder handbereik.