De opbouw van de oven in onze eigen tuin

Nu de onderbouw klaar is kan de binnenoven van vuurvast beton geplaatst worden. Deze binnenoven bestaat uit een witte vloerplaat en een terracotta kleurige koepel. De vloerplaat is opgebouwd uit twee halve cirkels en een deel wat de ingang van de oven is. De koepel bestaat uit twee delen.

Op de gewapende betonplaat van de onderbouw hebben we met klinkers een cirkel uitgelegd waarop de randen van de vloerplaat moet komen te liggen en waar tegelijk ook de koepel op komt te staan. Deze klinkers hebben we zo nauwkeurig mogelijk waterpas gelegd. Het plaatsen van de binnenoven wordt hierdoor eenvoudiger en uiteindelijk wordt het geheel mooier.

Het is belangrijk dat de oven goed geïsoleerd wordt. Deze isolatie moet er voor zorgen dat de oven een hoge temperatuur kan bereiken (350-400 graden) en vasthouden.
Als isolatie hebben we hier gekozen voor een mengsel van hydrokorrels met perlite. Hydrokorrels zijn geëxpandeerde kleikorrels, bekend van het gebruik in bloembakken op hydrocultuur.
Perlite is een geëxpandeerd vulkanisch gesteente. Door deze twee korrels te mengen en iets te binden met portlandcement is een hittebestendige isolatielaag te maken die in elke vorm aan te brengen is. Als isolatie is eventueel ook steenwol te gebruiken, maar dit leent zich niet voor alle mogelijkheden.
De ruimte tussen de klinkers is volledig opgevuld met het isolatiemengsel waardoor de vloerplaat zo weinig mogelijk warmte verliest naar onderen.

Op de steunrand van klinkers is vervolgens de vloerplaat gelegd en daarna de twee halve koepeldelen. De bovenzijde van de vloerplaat van deze oven heeft nu een hoogte van 95 cm boven het maaiveld. Deze hoogte kan per oven variëren, de hoogte van de keuken in huis is meestal een plezierige werkhoogte.
Bij het plaatsen van de onderdelen van de oven is gezorgd dat de naden tussen de afzonderlijke delen zo klein mogelijk zijn. Aan de buitenzijde worden de twee koepeldelen op hun plaats gehouden door onderaan de koepel alvast een begin te maken met de isolatie van de koepel, waar hetzelfde mengsel voor gebruikt wordt.
Alle naden binnen in de oven zijn vervolgens zorgvuldig afgedicht met een vuurvaste cementmortel. De naad tussen de twee koepelhelften is ook aan de buitenzijde van de koepel hiermee dicht gemaakt.

De binnenoven is nu geplaatst.